Θετικά βλέπει το Βερολίνο μια συγχώνευση Deutsche Bank - Commerzbank

Θετική στην προοπτική συγχώνευσης της Deutsche Bank με την Commerzbank δείχνει η αγορά, με τις μετοχές των δυο τραπεζών να καταγράφουν άνοδο έως 4% μετά τα δημοσιεύματα περί μεταξύ τους συζητήσεων, ενώ και το Βερολίνο φέρεται να στηρίζει τη συγχώνευση.

Όπως αναφέρει το Reuters επικαλούμενο Γερμανό αξιωματούχο, το Βερολίνο ανησυχεί τόσο για την κατάσταση της Deutsche Bank, που στην ουσία πίεσε για συγχώνευση με την ανταγωνίστρια Commerzbank παρά το γεγονός πως κάτι τέτοιο θα μπορούσε να δημιουργήσει μια τεράστια χρηματοοικονομική «τρύπα».

Το διοικητικό συμβούλιο της Deutsche Bank συμφώνησε να πραγματοποιήσει συζητήσεις με την Commerzbank για την δυνατότητα συγχώνευσης. Το γερμανικό κράτος έχει μερίδιο 15% στην Commerzbank και αναμένεται να είναι μέτοχος και στον νέο όμιλο.

Ο Γερμανός αξιωματούχος ανέφερε πως η όποια συγχώνευση θα είχε πιθανότατα ως αποτέλεσμα μια «τρύπα» πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ διότι μια αλλαγή στην ιδιοκτησία μας τράπεζας νομικά πυροδοτεί επανεκτίμηση των assets όπως είναι τα κρατικά ομόλογα.

Η επανεκτίμησή τους θα γίνονταν σε τιμή αγοράς, που συνήθως είναι χαμηλότερη από αυτήν που εγγράφεται στους λογαριασμούς. Μια δεύτερη πηγή, που γνωρίζει τις συνομιλίες, δήλωσε πως επίσης αναμένει «τρύπα» μετά τη δυνητική συγχώνευση.

Σημειώνεται πως η Moody’s έχει πει ότι μια εξαγορά θα είχε ως αποτέλεσμα μια «πτωτική προσαρμογή αξίας για τμήματα της βάσης assets της Commerzbank».

Δεύτερος Γερμανός αξιωματούχος είπε πως το μέλλον της Deutsche Bank τίθεται εν αμφιβόλω καθώς τα υψηλά κόστη της αφήνουν λίγα κέρδη. Ερωτηθείς αναφορικά με το ενδεχόμενο συγχώνευσης των δυο τραπεζών, ένας τρίτος αξιωματούχος είπε πως χρειάζεται επειγόντως, προκειμένου να μειωθεί ο αριθμός των υποκαταστημάτων σε μια υπερκορεσμένη αγορά.

Και οι δυο είπαν πως η καλή κατάσταση της αγοράς εργασίας στη Γερμανία καθιστά ευκολότερη την περικοπή θέσεων εργασίας χωρίς να υπάρξουν μεγάλες διαμαρτυρίες, διότι οι υπάλληλοι αυτοί θα μπορούσαν εύκολα να βρουν δουλειά.

Εκπρόσωποι και των δυο τραπεζών, του Γερμανικό υπουργείου Οικονομικών και του υπουργείου Οικονομίας, αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

Σύμφωνα πάντως με πηγές που επικαλείται το Reuters, οι δυο τράπεζες θα λάβουν απόφαση για το αν θα επιδιώξουν τελικά τη συγχώνευσή τους, εντός εβδομάδων.