Οι κακές δημοσκοπήσεις και το συνέδριο της Ν.Δ. φέρνουν ανακοινώσεις για το ηλεκτρικό ρεύμα -Τι θα περιλαμβάνουν

 

Σε ανακοινώσεις παρεμβάσεων στην αγορά ηλεκτρικού ρεύματος, που θα ισχύσουν από την 1η Ιουνίου αναμένεται να προχωρήσει σήμερα η κυβέρνηση.

Τα μέτρα θα αφορούν στη συνέχιση των επιδοτήσεων και το μήνα Μάιο αλλά και στην παρέμβαση στην αγορά χονδρικής ηλεκτρικού ρεύματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες θα τεθεί ένα όριο στην τιμή χονδρικής ενώ ταυτόχρονα θα οριστεί επιδότηση για τις απώλειες που θα έχουν οι παραγωγοί.

Όπως λένε κυβερνητικοί παράγοντες, το αποτέλεσμα θα είναι να αδρανοποιηθεί η ρήτρα αναπροσαρμογής, η οποία οδηγεί στην αύξηση του λογαριασμού για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μέσω μηνύματος στον ελληνικό λαό, θα ανακοινώσει σήμερα τις παρεμβάσεις με σκοπό τη μείωση των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος.

Η χρονική στιγμή των ανακοινώσεων έχει να κάνει με το γεγονός ότι καταγράφεται μεγάλη δυσαρέσκεια του κόσμου για τις αυξήσεις στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού, αλλά και με το γεγονός ότι μεθαύριο ξεκινά το συνέδριο της Ν.Δ. και ο πρωθυπουργός επιχειρεί να εκτονώσει τη δυσαρέσκεια και τις «γκρίνιες» που προκαλεί και εντός της Νέας Δημοκρατίας η ακρίβεια

Ο διευθυντής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης, προανήγγειλε την ανακοίνωση των μέτρων μέσω του προσωπικό του λογαριασμού στο instagram γράφοντας: «Έρχεται ψαλίδι σε λογαριασμούς ηλεκτρισμού όλων των νοικοκυριών και επιχειρήσεων».

Αφού ανακοινωθούν τα μέτρα, την Παρασκευή, θα ακολουθήσει η εξειδίκευσή τους από τους αρμόδιους υπουργούς.

Τα σενάρια

Το τι θα περιλαμβάνει τελικά αυτό το περιβόητο πακέτο μέτρων ελάφρυνσης δεν έχει γίνει γνωστό παραμένοντας άγνωστο τόσο το ύψος της επιδότησης όσο και το χρονικό διάστημα που θα «τρέξουν» τα μέτρα.

Κυκλοφορούν διαρροές για επιδότηση ύψους 55-60 ευρώ τον Μάιο και απ’ την άλλη διαψεύδονται, ενώ ως γενικό στόχο παρουσιάζουν να ρίξουν τους λογαριασμούς του ρεύματος κοντά στα προ κρίσης επίπεδα. Κάτι τέτοιο βέβαια θα απαιτούσε πολύ περισσότερα χρήματα και δεν είναι βέβαιο ότι η κυβέρνηση θέλει να τα ξοδέψει, ενώ ακόμα αναμένονται οι έλεγχοι για τα υπερκέρδη παρόχων, που κατά τις υποσχέσεις Μητσοτάκη θα φορολογηθούν.

Στο μεταξύ, την 1η Ιουνίου θα εκδικαστεί στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθήνας η συλλογική αγωγή κατά της ΔΕΗ, η πρώτη από συνολικά είκοσι αγωγές που θα ασκηθούν εναντίον όλων των παρόχων ενέργειας από το ΊΝΚΑ εκ μέρους τουλάχιστον 1500 καταναλωτών που έχουν δώσει σχετική εξουσιοδότηση.

Την ίδια μέρα θα εκδικαστεί και η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που κατατέθηκε σήμερα μαζί με την αγωγή. Με τα ασφαλιστικά μέτρα θα ζητείται να απαγορευτεί η καταγγελία οποιασδήποτε σύμβασης των καταναλωτών που δεν έχουν πληρώσει τα ποσά της ρήτρας, να απαγορευτεί η διακοπή της ηλεκτροδότησης, να διαταχθεί η άμεση επανασύνδεση όλων των παροχών ρεύματος που κόπηκαν, εφόσον έχει πληρωθεί το πλην ρήτρας μέρος του λογαριασμού, και να μην τιμολογείται και χρεώνεται στο εξής στους ενάγοντες καταναλωτές η ρήτρα.

Υπενθυμίζεται ότι την ίδια ημερομηνία, την 1η Ιουνίου, ορίστηκε να εκδικαστεί και η συλλογική αγωγή που κατέθεσε η ΕΚΠΟΙΖΩ για το ίδιο θέμα. Προς το παρόν οι δύο αγωγές έχουν περιληφθεί σε διαφορετικά πινάκια, ωστόσο δεν αποκλείεται το Πολυμελές Πρωτοδικείο να αποφασίσει συνεκδίκαση των αγωγών.

Πηγή: politicus.gr