Πιτσιλής: «Έως τις 29 Φεβρουαρίου θα πρέπει να έχουν συνδεθεί όλα τα POS με την ΑΑΔΕ»

Ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής μίλησε στο «MEGA Σαββατοκύριακο» για τη φοροδιαφυγή, τις ταμειακές μηχανές και την υποχρεωτική χρήση POS αλλά και για την αισχροκέρδεια.

Ο κ. Πιτσιλής αναφέρθηκε αρχικά στην διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS που αφορά χιλιάδες επαγγελματίες.

«Πριν από 2 μέρες βγήκε στη δημοσιότητα όλο το χρονοδιάγραμμα αλλά συμπληρώθηκε κι το κανονιστικό μέρος όσο πι συμπεριληπτικά μπορούσε να γίνει. Προδιαγραφές για τη διασύνδεση είχαμε δώσει εδώ και 1,5 χρόνο. Υπάρχουν και άλλες λύσεις ψηφιακές, όπως άυλη τιμολόγηση, POS που δουλεύει σε κινητό με λογισμικό. Δουλέψαμε πολύ μεθοδικά με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Είναι το πιο πολύπαραγοντικό έργο που έχουμε τρέξει έως τώρα. Όλοι μαζί έχουμε συζητήσει και δουλέψει και υπάρχει και ένα χρονοδιάγραμμα με στόχο να έχουμε πετύχει τη διασύνδεση. Όσοι εμπλέκονται με τα POS θα πρέπει να μας πουν ότι είναι σύμφωνα με τις προδιαγραφές που έχουμε ζητήσει, μετά να ξεκινήσουν να τα αναβαθμίζουν απομακρυσμένα. Μετά θα ειδοποιήσουν εμάς οι διαχειριστές POS για να ειδοποιήσουμε εμείς τους επαγγελματίες ότι ξεκινά το δικό τους ρολόι, το οποίο είναι ένας μήνας από την ειδοποίηση, να φωνάξουν τον εγκαταστάτη της ταμειακής τους και να κάνει την αναβάθμιση και την διασύνδεση», είπε αρχικά.

«Το αργότερο μέχρι τις 29/2 όλες οι επιχειρήσεις που έχουν υποχρέωση με την ταμειακή μηχανή πρέπει να έχουν αναβαθμίσει την συσκευή τους ή να έχουν πάρει μία καινούρια συσκευή. Θα ανοίξουμε και χρηματοδότηση για να αναβαθμίσουν οι επιχειρήσεις τον εξοπλισμό τους», συμπλήρωσε ο κ. Πιτσιλής.

Σχετικά με τα νέα επαγγέλματα που θα ενταχθούν, ο κ. Πιτσιλής ξεκαθάρισε: Αυτό αφορά στα επαγγέλματα που έχουν υποχρέωση να έχουν ταμειακή μηχανή. Στο τέλος θα ενταχθούν όλοι ακόμα και εκείνα που δεν έχουν ταμειακή μηχανή».

Αναφορικά με τις αποδείξεις αλλά και το «μαύρο χρήμα» εξήγησε πως, «ήδη έχουμε εδώ και έναν χρόνο δώσει μία εφαρμογή, με το οποίο οι πολίτες μπορούν να ελέγχουν αν είναι γνήσια η απόδειξη και αν αυτά που έχει διαβιβάσει η ταμειακή προς την ΑΑΔΕ, συμφωνούν με το χαρτάκι που έχουμε στα χέρια μας. Στόχος μας είναι το σύνολο των ψηφιακών μας λειτουργιών να ωθεί προς την έκδοση της απόδειξης, γιατί έτσι θα φτάσουμε στο επόμενο βήμα ώστε ο φόρος να υπολογίζεται σε καθημερινή βάση με τα δεδομένα που λαμβάνουμε σε πραγματικό χρόνο. Σε 10 χρόνια θα μιλάμε για τιμολόγηση και όχι για ηλεκτρονική τιμολόγηση γιατί δεν θα υπάρχει άλλος τρόπος».

Ο κ. Πιτσιλής μίλησε μεταξύ άλλων και για την φοροδιαφυγή.

«Υπάρχει ένα σκέλος νομοθετικών πρωτοβουλιών. Στον ελεγκτικό τομέα υπάρχει σε εξέλιξη μια διασταύρωση, 3,8 εκ. δηλώσεις φυσικών προσώπων με εισοδήματα έως 10.000 ευρώ ως πρώτο δείγμα. Είναι σημαντικό ο έλεγχος να είναι σωστός και δίκαιος. Υπάρχει εξειδικευμένη ομάδα για άτομα που βγάζουν χρήματα και δεν τα δηλώνουν, πχ στο Instagram και ήδη είχαμε και αποτελέσματα», τόνισε.

Την πρώτη βδομάδα του Νοέμβρη θα ανοίξει η πλατφόρμα για το επίδομα θέρμανσης

Για το πετρέλαιο θέρμανσης και την δήλωση επιστροφής φόρου: «Η πλατφόρμα για το επίδομα θέρμανσής θα ανοίξει την 1η βδομάδα του Νοεμβρίου. Έχουμε σχεδόν 5 δις ευρώ επιστροφών φόρου στο πρώτο 9μηνο. Είναι διαρκείς οι επιστροφές. Μέχρι και αρχές Σεπτεμβρίου είχαμε επιστρέψει πάνω του 85% του εισοδήματος και έχουμε πολλές αιτήσεις επιστροφής ΦΠΑ. Είμαστε στη διαδικασία να αφαιρέσουμε εμπόδια για να αυτοματοποιηθεί το σύστημα».