Σύγχυση με την αναστολή πληρωμών φόρου και τις προθεσμίες - «Πνίγονται» τα λογιστικά γραφεία από αιτήματα και ερωτήματα

 Σε μεγάλη αναστάτωση είναι εργαζόμενοι, φορολογούμενοι και λογιστές καθώς οι προθεσμίες για τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί για τον κορωνοϊό εκπνέουν αλλά δεν έχουν ακόμα εκδοθεί αποφάσεις και εγκύκλιοι που ρυθμίζουν ζητήματα τα οποία παραμένουν αδιευκρίνιστα. 

Την ίδια στιγμή ανακύπτει σοβαρό θέμα με την αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων που λήγουν στις 31 Μαρτίου, διότι η πιστοποίηση πολλών δικαιούχων, κυρίως των μισθωτών, θα γίνει εκ των υστέρων από το σύστημα Εργάνη. 

Είναι ενδεικτικό ότι οι αρμόδιοι υπάλληλοι όταν ερωτώνται σχετικά υποδεικνύουν στους φορολογούμενους ότι εάν αφήσουν απλήρωτες τις υποχρεώσεις που λήγουν 31 Μαρτίου, το κάνουν με «δική τους ευθύνη» αφού δεν έχουν λάβει ακόμη οδηγίες. 

Έτσι, οι φορολογούμενοι είναι στον «αέρα» σε ότι αφορά, για παράδειγμα, στην αναστολή πληρωμών φορολογικών υποχρεώσεων για μισθωτούς που εργάζονται σε επιχειρήσεις που πλήττονται ή για ιδιοκτήτες ακινήτων που εισπράττουν μειωμένα ενοίκια. Οι μεν επιχειρηματίες υποβάλλουν τα σχετικά αιτήματα στην Εργάνη, αλλά το TAXIS και οι ΔΟΥ δεν έχουν ενημερωθεί, ενώ οι προθεσμίες πληρωμής λήγουν αύριο.

Οι υπάλληλοι των ΔΟΥ, του ΕΦΚΑ δηλώνουν άγνοια για το τι πρέπει να κάνουν οι φορολογούμενοι, αλλά και οι επαγγελματίες φοροτεχνικοί, οι οποίοι έχουν κατακλυστεί από τον όγκο των αιτημάτων που πρέπει να  διεκπεραιωθούν. 

Τα ηλεκτρονικά συστήματα παρουσιάζουν αρκετά κενά, σε περιπτώσεις και εξαιρέσεις που δεν έχουν προβλεφθεί, ενώ συσσωρεύονται και πολλές άλλες υποχρεώσεις, όπως ο ΦΠΑ του Φεβρουαρίου η πληρωμή των ρυθμίσεων κ.ά.

Για το λόγο αυτό οι εκπρόσωποι των λογιστών και των φοροτεχνικών, οι οποίοι μάλιστα εργάζονται υπό ιδιαίτερα πιεστικές συνθήκες, καθώς βρίσκονται εκτεθειμένοι στην επιδημία για να εξυπηρετήσουν φόρτο εργασίας που συσσωρεύεται αυτές τις ημέρες,  ζητούν παράταση των προθεσμιών ώστε να μπορέσουν να διεκπεραιώσουν τον τεράστιο όγκο των υποθέσεων.