Πόλεμος στην Ουκρανία: Εφιάλτης για την παγκόσμια οικονομία

Έπειτα από επτά εβδομάδες πολέμου, έχουν ήδη γίνει πολλά: εκατομμύρια Ουκρανοί έχουν πάρει τον δρόμο της προσφυγιάς, εκατοντάδες πολυεθνικές έχουν αποσυρθεί από τη ρωσική αγορά, οι τιμές των τροφίμων και της ενέργειας έχουν ανέβει, και όσοι ήλπιζαν σε μια ευρωπαϊκή οικονομική ανάκαμψη στον απόηχο της πανδημίας του κορωνοϊού πλέον προετοιμάζονται για σενάρια ύφεσης.

Αξιωματούχοι των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ προειδοποιούν, ωστόσο, ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα μπορούσε να διαρκέσει μήνες ή ακόμη και χρόνια, και μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο διαιώνισης της πολεμικής έντασης το οικονομικό κόστος θα είναι ακόμη μεγαλύτερο όσο περνάει ο καιρός, όπως σημειώνει σε άρθρο του ο Ντέιβιντ Λιντς της Washington Post.

Οικονομολόγοι έχουν αρχίσει ήδη να αναθεωρούν προς τα κάτω τις εκτιμήσεις τους για τα ποσοστά της ανάπτυξης. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου από 4,1% που έβλεπε για το 2022 πριν τον πόλεμο, τώρα βλέπει 2,8%. Σε ανάλογο πνεύμα, οικονομολόγοι της Wall Street που πήραν μέρος σε έρευνα του Bloomberg τον Απρίλιο, από εκεί που έβλεπαν 4% (τον Μάρτιο), τώρα βλέπουν 3,5%, ενώ και η Παγκόσμια Τράπεζα από την πλευρά της έκρουσε προ ημερών τον κώδωνα του κινδύνου μιλώντας για το ενδεχόμενο μιας «απότομης παγκόσμιας επιβράδυνσης».

Ειδικά στην περίπτωση του εν εξελίξει πολέμου, τα πεδία των μαχών είναι παράλληλα και κάποιες τις πιο σημαντικές καλλιεργήσιμες εκτάσεις του πλανήτη, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό για την παγκόσμια αγορά των σιτηρών που έχει ήδη κλονιστεί (Ουκρανία και Ρωσία μαζί αντιστοιχούν στο περίπου 25% των παγκόσμιων εξαγωγών) και αναμένεται να κλονιστεί ακόμη περισσότερο.

Παράλληλα ωστόσο, οι οικονομικές επιπτώσεις του πολέμου έρχονται και σε μια χρονικά στιγμή κατά την οποία Κίνα και Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται αντιμέτωπες με τα δικά τους προβλήματα, η μεν Κίνα λόγω των πανδημικών λοκντάουν που έχουν επηρεάσει αρνητικές και τις εφοδιαστικές αλυσίδες, οι δε ΗΠΑ λόγω του πληθωρισμού που κινείται σε υψηλό 40 ετών.

Ο πόλεμος έχει, όμως, επηρεάσει αρνητικά και τις εμπορικές-εφοδιαστικές ροές ευρύτερα στην περιοχή του Εύξεινου Πόντου.

«Έπειτα από δύο χρόνια προβλημάτων στις αλυσίδες εφοδιασμού, ο πόλεμος έχει γίνει τώρα ένας επιπλέον πονοκέφαλος για την αυτοκινητοβιομηχανία, τα πετροχημικά, τη γεωργία και τις κατασκευαστικές βιομηχανίες», σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα.

«Από την κρίση του 2008 και έπειτα, η ομάδα των G20 υπήρξε η πιο σημαντική σταθεροποιητική δύναμη στην παγκόσμια οικονομία. Είναι ένα πολύ σημαντικό συντονιστικό όργανο», δηλώνει από την πλευρά του ο Τζος Λίπσκι, διευθυντής του GeoEconomics Center του Atlantic Council.

Ακόμη και η G20 ωστόσο, κινδυνεύει τώρα να πέσει θύμα του πολέμου, όπως σημειώνεται στο σχετικό άρθρο της Washington Post, με φόντο τις εσωτερικές διαφωνίες για το εάν η Ρωσία θα έπρεπε να εκδιωχθεί από την εν λόγω ομάδα χωρών λόγω του πολέμου στην Ουκρανία ή όχι.

Ένα πρώτο σχετικό τεστ πάντως αναμένεται στις 20 Απριλίου, οπότε είναι προγραμματισμένο να συναντηθούν στην Ουάσιγκτον οι υπουργοί Οικονομικών της G20.

Με πληροφορίες από the Washington Post

Πηγή: politicus.gr