Μπλόκο στο ρωσικό πετρέλαιο αποφάσισε η ΕΕ αλλά όχι για τον Όρμπαν

 

Σε συμφωνία κατέληξαν οι «27» για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο και για το έκτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μίλησε για «σημαντικό βήμα προς τα εμπρός», στην πράξη ως το τέλος του έτους η μείωση των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου θα φτάσει το 90% του συνόλου. Για «ισχυρό πολιτικό σήμα» μίλησε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Όπως εξήγησε η πρόεδρος της Επιτροπής, τα 2/3 των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου μεταφέρονται δια θαλάσσης και θα μηδενιστούν ως το τέλος του έτους. Όσον αφορά τις υπόλοιπες εισαγωγές, μέσω αγωγών, η Πολωνία και η Γερμανία, που τροφοδοτούνται από το βόρειο τμήμα του αγωγού Druzhba, δεσμεύτηκαν στη Σύνοδο να τις τερματίσουν ως το τέλος του έτους (κάτι που ανέφεραν τόσο η κ. φον ντερ Λάιεν όσο και ο κ. Μισέλ).

Αναφορικά με το υπόλοιπο 10-11% (το νότιο τμήμα του Druzhba, που τροφοδοτεί την Ουγγαρία, τη Σλοβακία και την Κροατία), η κ. φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι «θα επανέλθουμε στο ζήτημα».

Σύμφωνα με τους FT οι ηγέτες της ΕΕ έχουν συνάψει συμφωνία για την απαγόρευση των περισσότερων εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου καθώς επιδιώκουν να στερήσουν από τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν έσοδα για τη χρηματοδότηση του πολέμου στην Ουκρανία.

Το εμπάργκο, το οποίο συμφωνήθηκε μετά από εβδομάδες δύσκολων διαπραγματεύσεων, θα περιλαμβάνει πετρέλαιο και προϊόντα πετρελαίου, αλλά περιλαμβάνει μια προσωρινή εξαίρεση για το πετρέλαιο που παραδίδεται από τη Ρωσία μέσω αγωγών.

Αυτό είχε ως στόχο να δώσει στην Ουγγαρία, τη Σλοβακία και την Τσεχία επιπλέον χρόνο για να απογαλακτιστούν από τις προμήθειες αργού πετρελαίου από τη Ρωσία.

Η συμφωνία που υπογράφηκε αργά το βράδυ της Δευτέρας άνοιξε τον δρόμο για την ΕΕ να θεσπίσει ένα έκτο πακέτο κυρώσεων, που είχε καθυστερήσει πολύ, το οποίο περιλαμβάνει μέτρα για πλήγμα ρωσικών τραπεζών και ιδιωτών. Η συμφωνία ακολούθησε μια αντιπαράθεση για το εμπάργκο πετρελαίου μεταξύ της Επιτροπής και της Ουγγαρίας, η οποία παραπονέθηκε ότι οι Βρυξέλλες δεν έλαβαν υπόψη τις ανάγκες ενεργειακής ασφάλειας της χώρας δεδομένης της εξάρτησής τους από τον ρωσικό αγωγό Druzhba.

Ο Charles Michel, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, χαιρέτισε τη συμφωνία, γράφοντας στο Twitter ότι θα περικόψει «μια τεράστια πηγή χρηματοδότησης για την πολεμική μηχανή της Ρωσίας» και θα ασκήσει τη μέγιστη «πίεση στη Ρωσία για να τερματίσει τον πόλεμο».

Η απαγόρευση καλύπτει τις θαλάσσιες αγορές πετρελαίου, οι οποίες αποτελούν περίπου τα δύο τρίτα των εισαγωγών της Ευρώπης από τη Ρωσία.

Επιπλέον, οι δεσμεύσεις από τη Γερμανία και την Πολωνία να σταματήσουν τις εισαγωγές πετρελαίου μέσω του βόρειου τμήματος του αγωγού Druzhba σημαίνει ότι η απαγόρευση αναμένεται να καλύψει το 90 τοις εκατό των ρωσικών εισαγωγών μέχρι το τέλος του έτους.

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν έχουν καταλήξει στο πόσο θα διαρκέσει η αποκοπή του ρωσικού πετρελαίου που παρέχεται μέσω αγωγού, δηλώνοντας μόνο ότι θα είναι «προσωρινή» και ότι θα επιστρέψουν στο θέμα το συντομότερο δυνατό.

Η διατήρηση των αγωγών μακριά από οποιοδήποτε αρχικό εμπάργκο ήταν ένα κρίσιμο αίτημα για την Ουγγαρία, η οποία είχε υποστηρίξει ότι η απαγόρευση θα έθετε σε κίνδυνο την οικονομία της λόγω της εξάρτησής της από το ρωσικό αργό.

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, εξασφάλισε επίσης μέτρα για να διασφαλίσει ότι η Βουδαπέστη θα μπορούσε ακόμα να προμηθευτεί ρωσικό πετρέλαιο από άλλες πηγές, εάν υπήρχε ένα «ατύχημα» με την Ντρούζμπα, η οποία διασχίζει την Ουκρανία.

Ειδήσεις σήμερα

«Υβριδική απειλή» ή προκαταβολική αναζήτηση άλλοθι;

Τέσσερις στους δέκα περιόρισαν αρκετά την κατανάλωση βασικών αγαθών

Σύνοδος Κορυφής: Διχασμένοι και αναποφάσιστοι για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

Πηγή: politicus.gr