Πρόεδρος Bundesbank: «Βιώνουμε με επώδυνο τρόπο την εξάρτησή μας από τις ρωσικές πρώτες ύλες»

Ο πόλεμος στην Ουκρανία αλλά και οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία θα έχουν «σημαντικό οικονομικό αντίκτυπο», προειδοποίησε ο πρόεδρος της Bundesbank, Γιόακιμ Νάγκελ .

«Τώρα βιώνουμε με επώδυνο τρόπο πόσο εξαρτημένοι είμαστε από τις ρωσικές πρώτες ύλες», τόνισε ο Νάγκελ σε συνέντευξή του στην Handelsblatt.

«Τόσο οι επιχειρήσεις όσο και οι πολιτικοί θέλουν τώρα να μειώσουν αυτή την εξάρτηση, αλλά αυτό σημαίνει μια μεγάλη, συνεχή διαδικασία αναδιάρθρωσης. Αλληλεπικαλύπτεται με την ενεργειακή μετάβαση, αλλά θα πρέπει να γίνει πολύ πιο γρήγορα», τόνισε ο πρόεδρος της Bundesbank.

Ο Νάγκελ δηλώνει πάντως πώς δεν αναμένει επί του παρόντος την εμφάνιση στασιμοπληθωρισμού, που συνδυάζει υψηλό πληθωρισμό και μείωση της ανάπτυξης. «Δεν αναμένω στασιμοπληθωρισμό αυτή τη στιγμή, ακόμα κι αν οι επιπτώσεις του πολέμου αυξήσουν τον ρυθμό πληθωρισμού και θα αποδυναμώσουν την οικονομική ανάπτυξη», τόνισε. Χαρακτήρισε μάλιστα «σωστή», την απόφαση της ΕΚΤ να μην δεσμευτεί για αυξήσεις επιτοκίων προς το παρόν , σε αντίθεση με την Αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα. «Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να παραμείνει ευέλικτη», πρόσθεσε ο Νάγκελ.

Πηγή: politicus.gr