Έλεγχοι, διασταυρώσεις και πρόστιμα για τις μισθώσεις με AirBNB

Ελέγχους και ηλεκτρονικές διασταυρώσεις ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών για να εντοπίσει ιδιοκτήτες ακινήτων που ενοικιάζουν σπίτια με βραχυχρόνια μίσθωση (AirBNB) και δεν δηλώνουν τα αντίστοιχα εισοδήματα, έτσι ώστε να επιβάλει πρόστιμα.

Πολλοί εφοριακοί προσεγγίζουν τους ιδιοκτήτες των κατοικιών παριστάνοντας τους πελάτες και οι έλεγχοι έχουν επικεντρωθεί σε πρώτη φάση στην Αττική αλλά και σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς.

Παράλληλα, όπως αποκάλυψε η αρμόδια υφυπουργός Κατερίνα Παπανάτσιου, έχει ξεκινήσει ήδη συνεργασία με τρεις ιντερνετικές πλατφόρμες που θα έχει σαν αποτέλεσμα να εντοπισθούν, όπως είπε, όλοι οι φορολογούμενοι που έχουν εισόδημα από βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων και δεν το δηλώνουν.

«Πρέπει να ξέρουν οι ιδιοκτήτες ότι από τις διασταυρώσεις εμείς θα μπορέσουμε να τους βρούμε» δήλωσε χαρακτηριστικά η κυρία Παπανάτσιου και πρόσθεσε: «Είμαστε με 3 μεγάλες ψηφιακές πλατφόρμες σε συνεργασία και μπορούμε να έχουμε τα στοιχεία. Μπορούμε πλέον να τα εντοπίσουμε όλα αυτά και θα πρέπει να το ξέρουν και όσοι δεν τα δηλώνουν».

Υπενθυμίζεται ότι σε λίγες ημέρες (26 Ιουλίου) λήγει η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων όπου πρέπει να δηλωθούν και τα εισοδήματα AirBnB που αποκτήθηκαν πέρυσι.

Σημειώνεται, πως μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της ΑΑΔΕ θα γίνει η καταγραφή των ακινήτων και των εισοδημάτων. Τα στοιχεία που θα καταχωρούνται στη «Δήλωση Βραχυχρόνιας Διαμονής» ανά βραχυχρόνια μίσθωση είναι μεταξύ άλλων:

  • ο αριθμός εγγραφής στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής»,
  • το συνολικό συμφωνηθέν μίσθωμα ή το συνολικό ποσό βάσει της πολιτικής ακύρωσης,
  • η επωνυμία έκαστης ψηφιακής πλατφόρμας,
  • τα στοιχεία του μισθωτή, η έναρξη λήξη της μίσθωσης και
  • ο τρόπος πληρωμής του μισθώματος.

Σημειώνεται ότι τα εισοδήματα από τη βραχυχρόνια εκμίσθωση κατοικιών φορολογούνται κανονικά ως εισόδημα από ακίνητα δηλ. με την εξής φορολογική κλίμακα:

  • έως 12.000 ευρώ με συντελεστή 15%,
  • από 12.001 έως 35.000 ευρώ με συντελεστή 35% και
  • από 35.001 και άνω με συντελεστή 45%.

Στο στόχαστρο της Κομισιόν η Airbnb

Από την πλευρά της, η Κομισιόν και οι ευρωπαϊκές αρχές προστασίας των καταναλωτών καλούν την Airbnb να ευθυγραμμίσει τους όρους και τις προϋποθέσεις της με τους κανόνες της ΕΕ για τους καταναλωτές και να παρουσιάζει τις τιμές της με διαφάνεια.

Η σημερινή παρουσίαση των τιμών και ορισμένοι όροι της εταιρείας, όπως ισχυρίζεται η Κομισιόν, δεν συμμορφώνονται με την οδηγία για τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές, την οδηγία για τις καταχρηστικές ρήτρες των συμβάσεων και τον κανονισμό για τη διεθνή δικαιοδοσία σε αστικές και εμπορικές υποθέσεις.

Για τον λόγο αυτό, οι ευρωπαϊκές αρχές προστασίας των καταναλωτών και η Επιτροπή ζήτησαν από την Airbnb να κάνει μια σειρά από αλλαγές. Η εταιρεία έχει προθεσμία μέχρι τα τέλη του Αυγούστου για να υποβάλει τις προτάσεις της. Ύστερα από την υποβολή προτάσεων από την Airbnb για την επίλυση των προβλημάτων αυτών, η Επιτροπή και οι ευρωπαϊκές αρχές προστασίας των καταναλωτών θα εξετάσουν τις προτεινόμενες αλλαγές. Εάν αυτές δεν κριθούν ικανοποιητικές, ενδέχεται να ληφθούν μέτρα επιβολής της νομοθεσίας έναντι της Airbnb.