Προστασία πρώτης κατοικίας: Επιδοτήσεις για τις δόσεις του στεγαστικού, αντί για το νόμο Κατσέλη

Σε λήξη της προστασίας της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς με βάση τις διατάξεις του νόμου Κατσέλη και σε δημιουργία νέου συστήματος που θα βασίζεται στην παροχή επιδοτήσεων σε δανειολήπτες που βρίσκονται σε αδυναμία να αποπληρώσουν το στεγαστικό τους δάνειο, οδηγούνται τα πράγματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσίευσε η εφημερίδα Real News, η κυβέρνηση, ύστερα από τις αντιστάσεις των δανειστών στο ελληνικό αίτημα για παράταση του νόμου Κατσέλη, εξετάζει ένα νέο σύστημα προστασίας της πρώτης κατοικίας, στα πρότυπα της Κύπρου, το οποίο βασίζεται στην μείωση του δανείου ανάλογα με την αξία του ενεχυριασμένου ακινήτου και στην παροχή επιδοτήσεων για την αποπληρωμή των δόσεων.

Η επιλογή των δανειοληπτών που θα εντάσσονται στο νέο καθεστώς θα γίνεται με αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Η ισχύς του νόμου Κατσέλη λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2018 και το αίτημα της κυβέρνησης για παράταση φαίνεται ανεπίσημα να προσκρούει στην κάθετη αντίδραση των δανειστών.

Οι τελικές αποφάσεις, πάντως, θα ληφθούν μετά τις 15 Δεκεμβρίου, οπότε και θα αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητα του νόμου Κατσέλη μετά τις αλλαγές που έγιναν το καλοκαίρι (άρση απορρήτου για όσους εντάσσονται στην προστασία κ.λπ.).

Εφόσον ο νόμος Κατσέλη δεν παραταθεί, θα λήξει η «ομπρέλα προστασίας» από τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας που προβλέπει η ένταξη στις διατάξεις του.