Ρύθμιση οφειλών: Πώς υπολογίζονται οι 240 δόσεις και πότε θα γίνεται κούρεμα

Το «κούρεμα» των ληξιπρόθεσμων οφειλών είναι πλέον δυνατόν και με βάση το νόμο, στο πλαίσιο των νέων διατάξεων που διέπουν τις ρυθμίσεις οφειλών οι οποίες μπορούν να φτάσουν και τις 240 δόσεις. 

Οι οφειλέτες θα μπορούν να χρησιμοποιούν τη νέα πλατφόρμα που δημιούργησε και έχει θέσει σε λειτουργία η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ), μέσα από την οποία μπορούν να ζητήσουν ρύθμιση των οφειλών τους. 

Η ρύθμιση μπορεί να φτάσει τις 240 δόσεις για τις οφειλές προς το Δημόσιο και τις 420 δόσεις για τα τραπεζικά δάνεια. 

 

Πώς υπολογίζεται η δόση

Βασική παράμετρος είναι η αξία της περιουσίας του οφειλέτη και το εισόδημά του.

Από την αξία της περιουσίας προσδιορίζεται το ποσό που θα αποπληρωθεί και το ποσό αυτό κατανέμεται σε 240 δόσεις. 

Εάν, για παράδειγμα, η αξία της περιουσίας είναι 100.000 ευρώ, αυτό σημαίνει ότι με μια ρύθμιση σε 20 χρόνια προκύπτει μηνιαία δόση περίπου 500 ευρώ το μήνα. 

Εάν η αξία της περιουσίας είναι 200.000 ευρώ, η μηνιαία δόση φτάνει τα 1.000 ευρώ το μήνα, ενώ εάν η περιουσία αξίζει 50.000 ευρώ η μηνιαία δόση φτάνει τα 250 ευρώ. 

Αυτό είναι και το ποσό που θα πληρώνει ο οφειλέτης. 

Εάν από το εισόδημα του οφειλέτη προκύπτει ότι μπορεί να πληρώνει μεγαλύτερη δόση από εκείνη που βγαίνει με βάση την αξία της περιουσίας, τότε το ποσό της δόσης θα προσαυξάνεται ανάλογα με το εισόδημα έτσι ώστε να καλυφθεί μεγαλύτερο μέρος της οφειλής. Εάν καλύπτεται το σύνολο της οφειλής και υπάρχει η δυνατότητα μεγαλύτερης πληρωμής, τότε θα μειώνεται η διάρκεια της ρύθμισης. 

 

Εάν δεν υπάρχουν οφειλές μεγαλύτερες από την αξία της περιουσίας, τότε θα μεγαλώνει η δόση και θα μικραίνει η διάρκεια της ρύθμισης. 

 

Εάν υπάρχουν συνοφειλέτες (εγγυητές) θα υπολογίζεται και η αξία της δικής τους περιουσιας και αναλόγως θα προσαρμόζεται η ρύθμιση και η αποπληρωμή. 

Εάν δεν υπάρχουν συνοφειλέτες ή μεγαλύτερη δυνατότητα αποπληρωμής, τότε, υπό προϋποθέσεις -τις οποίες ορίζει η σχετική κοινοτική οδηγία και περιλαμβάνονται στον νέο πτωχευτικό νόμο- θα γίνεται «κούρεμα» της υπόλοιπης οφειλής. 

Το «κούρεμα» αυτό θα γίνεται στο τέλος της ρύθμισης, εφόσον η τελευταία έχει τηρηθεί και έχει αποπληρωθεί. 

Από το ποσό της ρύθμισης θα πληρώνονται οι οφειλές προς όλους τους πιστωτές, αναλογικά με το ποσοστό της απαίτησης που έχουν από τον οφειλέτη.