Στηρίζει Ανδρουλάκη ο Σημίτης και κρίνει πειστικό το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ

Για την πορεία της Ελλάδας, το μέλλον της Ευρώπης και τις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει, τοποθετείται ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης σε συνέντευξή του στο περιοδικό “Οικονομική Επιθεώρηση”. Ο συνιδρυτής του ΠΑΣΟΚ κάνει παραλλήλως κριτικές παρατηρήσεις στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και επισημαίνει τους κινδύνους που ελλοχεύουν από τις παροχές ενόψει εκλογών.

Ο Κώστας Σημίτης στηρίζει την προσπάθεια του Νίκου Ανδρουλάκη, υπογραμμίζοντας την ανάγκη το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ να ενισχυθεί, καθώς είναι κρίσιμος και χρήσιμος παράγοντας της πολιτικής ζωής. Σε ό,τι αφορά την  οικονομία εκτιμά ότι «η μεγάλη εικόνα είναι προς μία θετική κατεύθυνση» αν και σημειώνει ότι παρατηρούνται κάποια «ανησυχητικά φαινόμενα καθυστέρησης στη προώθηση των απαραίτητων μεταρυθμίσεων».

Στην «αναζήτηση ενός σύγχρονου παραγωγικού μοντέλου για παράδειγμα, που αναφέρεται συχνά ως σύνθημα, αλλά δεν έχει διατυπωθεί μια καθαρή εικόνα για το ποιο πρέπει να είναι το περιεχόμενό του, η στόχευσή του και ειδικότερα με ποιες δημόσιες παρεμβάσεις, διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και επιχειρηματικές πρακτικές, αλλά και με την κινητοποίηση ποιων δυνάμεων, μπορεί να υλοποιηθεί» όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.

Για το επενδυτικό κλίμα που επιδιώκει να δημιουργήσει η κυβέρνηση, ο πρώην πρωθυπουργός αναφέρει ότι είναι «ένας επιβεβλημένος στόχος που, χωρίς να υποτιμώ καθόλου ότι έχει γίνει μέχρι σήμερα, έχει αποδώσει ασταθή αποτελέσματα».  Στο σημείο αυτό σημειώνει ότι «στις περισσότερες περιπτώσεις κυριαρχούν οι επενδύσεις στο real estate και τα deals κερδοσκοπικών funds, τα οποία μάλιστα συχνά χρηματοδοτούνται με δάνεια από τις ελληνικές τράπεζες!», τονίζοντας ότι «με τα εθνικά μας κεφάλαια οι ξένοι αποκτούν τον έλεγχο της οικονομίας μας». «Αυτό δεν λέγεται ξένη επένδυση, αλλά κερδοσκοπικός οπορτουνισμός» επισημαίνει χαρακτηριστικά.

Ο Κώστας Σημίτης εκτιμά ότι «οι μαζικές παροχές επιδομάτων είναι μεν θετικές στον οικογενειακό προϋπολογισμό, αλλά βλαπτικές στο σύνολό τους, καθώς διευρύνουν το δημόσιο έλλειμμα δημιουργώντας συνθήκες επιβολής νέων φορολογικών μέτρων». Παραλλήλως, υπογραμμίζει ότι προϋπόθεση για την οικονομική ανάπτυξη είναι η κοινωνική συνοχή που, κατά τον ίδιο, «πρέπει να συνιστά κυβερνητική συνειδητή προτεραιότητα και άρα να καλλιεργούνται κοινές αξίες, ώστε να οικοδομηθεί μια σχέση εμπιστοσύνης Πολιτείας και πολιτών. Μόνο έτσι η κοινωνία αποκτά συνοχή και μπορεί να ανταποκριθεί σωστά στις κρίσεις που ξεσπούν όλο και πιο συχνά στον ανήσυχο κόσμο που ζούμε».

Ειδικά για το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και τον Νίκο Ανδρουλάκη, ο Κώστας Σημίτης αναφέρει: «Υπήρξα συνιδρυτής του ΠΑΣΟΚ κι αυτή είναι μια ταυτότητα που με συνοδεύει σε όλη τη ζωή μου. Πιστεύω πάντα στην ανάγκη πολιτικής έκφρασης αυτού του χώρου, που αποκλειστικός του στόχος είναι η συνεχής προσπάθεια για μια καλύτερη κοινωνία. Παρά τα επιμέρους κρούσματα διαφθοράς, η σοσιαλδημοκρατία ιστορικά γεννήθηκε για να προωθεί το επίπεδο ηθικής συνείδησης της κοινωνίας και για να διαμορφώνει μια κοινωνία ικανή να διαχειρίζεται αποτελεσματικά τα προβλήματά της.

Το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ είναι ένα πειστικό πρόγραμμα δράσης. Μπορεί να συμβάλλει σε ανάπτυξη μιας δημιουργικής δυναμικής. Σταθερή και ισορροπημένη είναι η στάση του Νίκου Ανδρουλάκη αυτή την ταραγμένη περίοδο. Το ΠΑΣΟΚ είναι ένας χρήσιμος – και κρίσιμος – παράγοντας της πολιτικής σκηνής».