Στο «σφυρί» τα ακίνητα όσων χρωστούν στο δημόσιο – Αυξάνονται τα κατασχετήρια

 

Με τα ληξιπρόθεσµα χρέη να έχουν φθάσει το πρώτο τρίμηνο του έτους τα 3,326 δισ. ευρώ από 2,164 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2021 (αυξημένα κατά 53,7%), η φορολογική διοίκηση φαίνεται να ανεβάζει ρυθμούς με στόχο να διασφαλίσει τα συμφέροντα του Δημοσίου.

Τα κατασχετήρια αυξάνονται, όπως και οι πλειστηριασμοί ακινήτων για όσους χρωστούν στο ελληνικό Δημόσιο. Από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΑΑΔΕ προκύπτει ότι μόνο τον Μάρτιο το νέο ληξιπρόθεσμο έφτασε τα 790 εκατ. ευρώ, ενώ πέρυσι την ίδια περίοδο είχε φτάσει τα 626 εκατ. ευρώ (αύξηση κατά 26%).

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση της ΑΑΔΕ, η ανωτέρω αύξηση ερμηνεύεται από την περιορισμένη οικονομική δραστηριότητα του προηγούμενου έτους, που οδήγησε σε μείωση της βεβαίωσης στις κύριες φορολογικές κατηγορίες (Εισόδημα, ΦΠΑ, ΦΜΥ), περιορισμό των εσόδων, αλλά και περιορισμό των απωλειών –δηλαδή του ληξιπρόθεσμου υπολοίπου– σε σχέση με το 2022 που η οικονομική δραστηριότητα έχει επανέλθει σε κανονικά επίπεδα.

Το συνολικό ληξιπρόθεσμο χρέος έχει φθάσει πλέον τα 113 δισ. ευρώ, ποσό το οποίο οφείλουν περισσότεροι από 4 εκατ. φορολογούμενοι. Σε αυτούς λοιπόν που χρωστούν κυρίως μεγάλα ποσά στρέφεται η ΑΑΔΕ, ξεκινώντας σε πρώτη φάση με ηλεκτρονικά μηνύματα για την τακτοποίηση των οφειλών τους. Όσοι από αυτούς αδιαφορήσουν θα ξεκινήσουν έλεγχοι, ενώ ήδη έχει ξεκινήσει η αναζήτηση των περιουσιακών στοιχείων των οφειλετών. Σημειώνεται ότι το περυσινό έτος ο συνολικός αριθμός των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης που ελήφθησαν από τις ΔΟΥ και τα ελεγκτικά κέντρα είχαν φθάσει σε 253.083, με τις κατασχέσεις εις χείρας τρίτων (τραπεζικών λογαριασμών, ενοικίων κ.λπ.) να παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη συχνότητα (90,9%). Επισημαίνεται ότι τα ηλεκτρονικά κατασχετήρια αποτελούν το 97,4% του συνόλου των κατασχέσεων εις χείρας τρίτων.

Με την ενεργοποίηση των πλειστηριασμών η ΑΑΔΕ επιχειρεί να πιέσει τους οφειλέτες να εξοφλήσουν ή να ρυθμίσουν τα χρέη τους με την πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, για την είσπραξη ληξιπρόθεσμων χρεών άνω των 500 ευρώ που δεν έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση μπορεί να ληφθούν, κατά την κρίση του προϊσταμένου της αρμόδιας εφορίας, τα εξής μέτρα:

α) Κατάσχεση κινητών, είτε στα χέρια του οφειλέτη είτε κινητών και απαιτήσεων, γενικώς, του οφειλέτη που βρίσκονται στα χέρια τρίτου.

β) Κατάσχεση ακινήτων.

Πριν από τη λήψη μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης είναι υποχρεωτική η κοινοποίηση από τη φορολογική διοίκηση ατομικής ειδοποίησης καταβολής οφειλής/υπερημερίας, με εξαίρεση την κατάσχεση χρηματικών απαιτήσεων στα χέρια του φορολογουμένου ή τρίτου.

Από την ημέρα επίδοσης στον οφειλέτη αντιγράφου της έκθεσης κατάσχεσης, αυτός στερείται του δικαιώματος ελεύθερης διάθεσης του ακινήτου, ενώ εάν δεν έχει εντάξει τις οφειλές του σε πρόγραμμα ρύθμισης, μετά την παρέλευση σαράντα ημερών και το αργότερο σε τέσσερις μήνες από την κατάσχεση, ορίζεται ημερομηνία πλειστηριασμού το αργότερο σε πέντε μήνες από την ημερομηνία έκδοσης του προγράμματος.

Ειδήσεις σήμερα

Τι συμβαίνει στις αγορές: Τρέμουν την ύφεση που θα προκαλέσουν οι κεντρικές τράπεζες για να ρίξουν τον πληθωρισμό

Κίνδυνος παγκόσμιας ύφεσης λόγω του πολέμου – Σε ελεύθερη πτώση οι αγορές

Ευρωκοινοβούλιο: Τρεις αντιπρόεδροι ζητούν εξηγήσεις για την λογοκριμένη έκθεση των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα

Πηγή: politicus.gr