Στον αέρα η διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου - Αμφίβολη η υλοποίηση του έργου

Στον αέρα” βρίσκεται πάλι το μεγα-project της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου -Ισραήλ, που θα ενίσχυε την ενεργειακή αυτοδυναμία της χώρας και τον ρόλο της ως ενεργειακού κόμβου: Η υλοποίηση του καθίσταται εξαιρετικά αμφίβολη, μετά την άρνηση της κυπριακής πλευράς να εγκρίνει το ρυθμιστικό πλαίσιο πληρωμών του έργου – δηλαδή στο πώς θα επιμεριστούν οι δαπάνες, τι επιβάρυνση θα επωμιστούν οι καταναλωτές στις δυο χώρες και από πότε θ’ αρχίσουν  να πληρώνουν.

 Η εξέλιξη αυτή ανησυχεί την κυβέρνηση και προκάλεσε ήδη την παρέμβαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος θα αναλάβει πρωτοβουλίες για συμφωνία σε πολιτικό επίπεδο, που θα οδηγήσει σε άρση των εμποδίων.

Παράλληλα θα κινηθεί ο ΑΔΜΗΕ. Ο διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μ. Μανουσάκης θα βρίσκεται την επόμενη εβδομάδα στη Λευκωσία για επαφές με Κύπριους υπουργούς και αξιωματούχους, στους οποίους θα παρουσιάσει τη μελέτη κόστους-οφέλους του έργου.

Στο Μαξίμου πραγματοποιήθηκε χθες σύσκεψη με την διοίκηση του ΑΔΜΗΕ παρουσία και του υπουργού Ενέργειας Θεόδωρου Σκυλακάκη. Συζητήθηκαν όλες οι εξελίξεις γύρω από το έργο και το πρόβλημα που ανακύπτει από την επιμονή της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ) να μην εγκρίνει την επιβολή τελών χρήσης στους καταναλωτές κατά τη διάρκεια κατασκευής του έργου «Great Sea Interconnector».

Η απόφαση της  ΡΑΕΚ αποτελεί το τελευταίο “θερμό επεισόδιο” στον υπόγειο πόλεμο για την ηλεκτρική διασύνδεση των δύο χωρών. Εκφράζονται πλέον σοβαρές αμφιβολίες αν μπορεί να βρεθεί  κοινή γραμμή πλεύσης μεταξύ των δύο μερών. Πρόσφατα, οι Κύπριοι έκαναν  πίσω και στην χρηματοδότηση του έργου με 100 εκ. από το Ταμείο Ανάκαμψης, γεγονός που περιορίζει τις  συνολικές επιχορηγήσεις σε 657 εκ. αντί των 750 εκατ. που ήταν το αρχικό ποσό.

Η ελληνική πλευρά εμφανίζεται να έχει πληρώσει ήδη για το έργο άνω των 150 εκατ.  ευρώ και απομένει επιπλέον δόση 108 εκατ. που θα δοθεί ως τα τέλη Αυγούστου, ώστε να καλυφθεί η απαίτηση της Nexans (κατασκευάστριας του καλωδίου) να εισπράξει ως προκαταβολή το 15%.