Τέταρτη μέρα πτώσης για την τιμή του φυσικού αερίου - Kάτω από 120 ευρώ η μεγαβατώρα

 

Υποχώρηση σημειώνουν οι τιμές του φυσικού αερίου καθώς το πρωί της Τρίτης υποχώρησαν έως και 8,2%, στα 117,50 ευρώ ανά μεγαβατώρα, «κλειδώνοντας» το χαμηλότερο ενδοημερήσιο επίπεδο από τα μέσα Ιουνίου. Κλειδί για την τέταρτη μέρα πτώσης του φυσικού αερίου αποτελούν οι προβλέψεις του καιρού καθώς και το υψηλό επίπεδο ευρωπαϊκών αποθεμάτων φυσικού αερίου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το ολλανδικό συμβόλαιο φυσικού αερίου , το οποίο αποτελεί ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς, διαπραγματεύτηκε 5,8% χαμηλότερα, στα 120,54 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Πέραν όμως του καιρού και των αποθεμάτων σημαντικό ρόλο στην αποκλιμάκωση των τιμών του φυσικού αερίου παίζει και η κινητικότητα που παρατηρείται στην Ευρωπαϊκή Ένωση με τις χώρες μέλη να επιχειρούν να αμβλύνουν τον αντίκτυπο της κρίσης με το νέο πακέτο έκτακτης ανάγκης που πρόκειται να συζητηθεί σήμερα στο Στρασβούργο. 

Συγκεκριμένα όσον αφορά στον καιρό, οι υψηλές θερμοκρασίες που αναμένονται τις επόμενες ημέρες στη νοτιοδυτική Ευρώπη και στο κεντρικό τμήμα της ηπείρου, κρατάνε τη ζήτηση αερίου σε χαμηλά επίπεδα ενώ αναμένεται να παραμείνουν υψηλές μέχρι και στις επόμενες δύο εβδομάδες.

Τα δε ευρωπαϊκά αποθέματα φυσικού αερίου στην Ευρώπη φτάνουν περίπου στο 92%, επίπεδο που βρίσκεται πάνω από τον μέσο όρο της πενταετίας για αυτή την εποχή. Σε αυτό έχουν βοηθήσει τα υψηλά επίπεδα εισαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου για τα οποία όμως δεν υπάρχει εξασφάλιση για το επόμενο έτος.

Πιθανή συνέχεια της Ρωσο – Ουκρανικής σύγκρουσης θα δημιουργήσει προβλήματα στις ευρωπαϊκές εισαγωγές καθώς δεν θα μπορούν να ενισχυθούν από το ρωσικό αέριο.