To Bitcoin ίσως φτάσει τα 146.000 δολάρια, προβλέπει η JP Morgan

Η τιμή του Bitcoin θα μπορούσε μακροπρόθεσμα να φτάσει τα 146.000 δολάρια αν το ψηφιακό νόμισμα αναγνωριστεί ως καλή εναλλακτική λύση στον χρυσό, εκτιμούν οικονομολόγοι της JP Morgan.

Ένας λόγος που το ενδιαφέρον για το Bitcoin ζεσταίνεται είναι η ελπίδα των επενδυτών ότι το κρυπτονόμισμα προσφέρει προστασία από τις πληθωριστικές πιέσεις, την ώρα που οι κυβερνήσεις ρίχνουν δισεκατομμύρια στην οικονομία για ανάκαμψη από την πανδημική κρίση.

Χάρη και στην πτωτική πορεία του δολαρίου, η τιμή του Bitcoin τριπλασιάστηκε τους τελευταίους έξι μήνες και έφτασε στο ιστορικό υψηλό των 34.800 δολαρίων στις 2 Ιανουαρίου.

«Ο ανταγωνισμός του Bitcoin με τον χρυσό έχει ήδη ξεκινήσει στο μυαλό μας» γράφουν οι οικονομολόγοι της επενδυτικής τράπεζας, επισημαίνοντας ότι οι επενδύσεις σε χρυσό έχουν μειωθεί κατά 7 δισ. δολάρια.

«Δεδομένου του όγκου των οικονομικών επενδύσεων σε χρυσό, η εγκατάλειψη του χρυσού ως ‘εναλλακτικού’ νομίσματος υποδεικνύει μεγάλα οφέλη για το Bitcoin σε μακροπρόθεσμη βάση», αναφέρει το σημείωμα.

Το Bitcoin είναι πιθανό να ξεπεράσει τον χρυσό καθώς η γενιά του 2000, η οποία είναι πιο δεκτική στην ιδέα του «ψηφιακού χρυσού», αναλαμβάνει μεγαλύτερο κομμάτι της επενδυτικής αγοράς, λέει η JP Morgan.

Με τη συνολική αξία των Bitcoin που έχουν εκδοθεί ως σήμερα να φτάνει τα 575 δισ. δολάρια, η ισοτιμία του σε σχέση με το δολάριο θα πρέπει σχεδόν να πενταπλασιαστεί για να φτάσει τα 146.000 δολάρια και να ισοφαρίσει την αξία του πλούτου σε χρυσό.

Για να συμβεί όμως αυτό θα πρέπει με κάποιο τρόπο να σταθεροποιηθεί η πορεία του ψηφιακού νομίσματος, γνωστού για τις δραματικές διακυμάνσεις του.

Αν και η JP Morgan θεωρεί πιθανή μια αύξηση του Bitcoin στα 50-100 χιλιάδες δολάρια, ως αποτέλεσμα της «τρέχουσας εικοτολογικής μανίας», το επίπεδο αυτό δεν θα ήταν βιώσιμο αν συνεχιστούν οι μεγάλες διακυμάνσεις, προειδοποιεί η τράπεζα.