Τι συμβαίνει με το bitcoin; Πλησιάζει το ρεκόρ της «φούσκας» του 2017

Η τιμή του bitcoin ξεπέρασε τα 17.500 δολάρια (14.890 ευρώ) και φτάνει κοντά στο ρεκόρ του Δεκεμβρίου 2017, όταν είχε πλησιάσει τα 19.000 δολάρια. Το ερώτημα, λοιπόν, τώρα όσων ασχολούνται με το ψηφιακό νόμισμα είναι μέχρι πού μπορεί να φτάσει και, βέβαια, κατά πόσον υπάρχει πάλι ο κίνδυνος ενός απότομου ξεφουσκώματος. 

 

 Το ρεκόρ του 2017 ακολούθησε η κατάρρευση για να φτάσει η τιμή ένα χρόνο αργότερα, το Δεκέμβριο του 2018 στα 3.140 δολάρια (απώλειες 83%). Γρήγορα όμως ανέκαμψε (11.000 ή +210% δολάρια έξι μήνες αργότερα), στη συνέχεια «ξαναβούτηξε», μέχρι τα 5.300 δολάρια λόγω κορωνοϊού τον περασμένο Μάρτιο και έκτοτε ανεβαίνει σχεδόν ασταμάτητα φτάνοντας κοντά στα 18.000 δολάρια. 

Η πραγματικότητα είναι ότι ουδείς μπορεί πια να αγνοήσει το bitcoin, αλλά και τα άλλα ψηφιακά νομίσματα και τα τμήματα αναλύσεων των παραδοσιακών επενδυτικών εταιρειών ψάχνουν να δουν τι συμβαίνει, γιατί ανεβαίνει και πότε πέφτει αλλά και πού μπορεί να φτάσει. 

Το ζήτημα με το bitcoin είναι ότι δεν υπάρχει σημείο αναφοράς, ούτε κάποιος αντικειμενικός κανόνας για να υπολογιστεί η «πραγματική» αξία του. 

Από στατιστικής πλευράς έχει «σπάσει» κάθε σύνδεση με άλλα επενδυτικά προϊόντα. Μέχρι πρότινος υπήρχε μια συσχέτιση με το χρυσό, αλλά κι αυτή δεν ισχύει πλέον. 

Το ζήτημα που θέτουν όλο και περισσότεροι είναι κατά πόσον έχει μια εσωτερική, υποκείμενη «πραγματική» αξία, αφού στην πραγματικότητα η τιμή του ανεβοκατεβαίνει χάρη στην προσφορά και τη ζήτηση, χωρίς να υπάρχει κάποιος εγγυητής ή ρυθμιστής. 

Το ζήτημα είναι ότι τελευταία όλο και περισσότεροι θεσμικοί παράγοντες της αγοράς αναφέρονται στο bitcoin, προσπαθώντας να οριοθετήσουν το φαινόμενο, να το κατανοήσουν ή ακόμα και να το επενδύσουν. 

Όλο και συχνότερα δε, το bitcoin παρουσιάζεται δίπλα σε άλλα επενδυτικά προϊόντα ως μια ξεχωριστή κατηγορία -αν και οι θεσμικοί επενδυτές δεν το αναγνωρίζουν ως τέτοιο και δεν επιτρέπουν στους διαχειριστές να αποκτούν θέση στα χαρτοφυλάκιά τους. Όπως και να’χει, η διακυμαντότητα είναι τέτοια που δεν «χωράει» σε κάνενα μετριοπαθές χαρτοφυλάκιο. 

Εκτός του παραδοσιακού κόσμου της κεφαλαιαγοράς, το bitcoin έχει φανατικούς οπαδούς, οι οποίοι όχι μόνο τοποθετούν χρήματα σε αυτό αλλά πιστεύουν ότι αποτελεί το νέο χρήμα που δείχνει το δρόμο για το μέλλον και πλημμυρίζουν τα social media με προβλέψεις, αναλύσεις και «προφητείες» περί επικράτησης των ψηφιακών νομισμάτων μετά τη «μεγάλη κατάρρευση» την οποία βλέπουν να έρχεται.  

Δεν είναι όμως μόνοι κάποιοι «πειραγμένοι» σπασίκλες προγραμματιστές που ορκίζονται στο bitcoin, αλλά και πολλοί σοβαρότατοι κατά τα άλλα οικονομολόγοι και επενδυτές που βλέπουν την τιμή να φτάνει στα 100.000 δολάρια μέσα σε λίγα χρόνια -αν και οι ίδιοι προειδοποιούν ότι δεν αποκλείεται στο μεταξύ να βυθιστεί και πάλι προς τα κάτω.

Τελευταία, όμως, δεν είναι μόνοι οι «περίεργοι» που ασχολούνται με αυτό, αλλά και παραδοσιακοί επενδυτές, επιτυχημένοι hedge fund managers, ακόμα και επενδυτικές τράπεζες. 

O γκουρού των hedge fund δισεκατομμυριούχος Paul Tudor Jones, τον περασμένο Μάιο έκανε την περίφημη δήλωση ότι το να αγοράζεις bitcoin είναι σαν να επενδύεις νωρίς σε μια μετοχή τεχνολογίας, προς μεγάλη χαρά των bitcoiners που έκτοτε διακινούν τη δήλωσή του στο twitter σαν «ευαγγέλιο». 

E, ήρθε προ ημερών και ο άλλος γκουρού των hedge fund, ο επίσης δισεκατομμυριούχος Stanley Druckenmiller και είπε ότι κατέχει bitcoin και ότι το θεωρεί επενδυτική κατηγορία από μόνο του η οποία μάλιστα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αντισταθμιστής κινδύνου (hedge) και το… γλυκό έδεσε. 

Μέχρι και ο πασίγνωστος Ray Dalio είπε χθες ότι «μπορεί να μου έχει ξεφύγει κάτι σχετικά με το bitcoin και θα ήθελα κάποιος να με διορθώσει» αφού η βασική άποψή του είναι ότι το συγκεκριμένο ψηφιακό νόμισμα δεν είναι καλό μέσο αποθήκευσης αξίας γιατί έχει μεγάλο δείκτη διακύμανσης (volatility) και μικρή συσχέτιση με τα αγαθά που θέλει κάποιος να αγοράζει. Επίσης, πιστεύει ότι δεν μπορεί να φανταστεί ότι κάποιοι θεσμικοί επενδυτές μπορεί να το αγοράσουν, ενώ εάν αρχίσει να ανταγωνίζεται τα εθνικά νομίσματα, οι κυβερνήσεις μπορεί να το απαγορεύσουν. 

Στο ερωτηματολόγιο, πάντως,  που έστειλε στους πελάτες της το τμήμα επενδύσεων της  Bank of America για να προβλέψουν τις καλύτερες αποδόσεις του 2021, το bitcoin είναι μια από τις χωριστές επιλογές, μαζί με το χρυσό, τα ομόλογα, τις μετοχές και το πετρέλαιο. 

Τι είναι το bitcoin

Το bitcoin eίναι ένα ψηφιακό «νόμισμα» που σημαίνει ότι κάθε ένα νόμισμα είναι στην ουσία ένας μοναδικός κωδικός αριθμός υψηλής κρυπτογράφησης  που παράγεται και διακινείται μέσα από ένα δίκτυο χιλιάδων αυτόνομων υπολογιστών. 

Οι τελευταίοι «συνεργάζονται» μεταξύ τους συνδεδεμένοι με ένα λογισμικό το οποίο έφτιαξε κάποιος προγραμματιστής (ή μια ομάδα από αυτούς) με το κωδικό όνομα Σατόσι Νακαμότο, η πραγματική ταυτότητα του οποίου παραμένει άγνωστη μέχρι σήμερα. 

Η λειτουργία των συνεργαζόμενων υπολογιστών κρατάει το αρχείο των bitcoin που κυκλοφορούν και κάθε υπολογιστής από αυτούς «παράγει» ένα νέο bitcoin ύστερα από κάποιο δεδομένο χρόνο λειτουργίας. 

Το σύστημα είναι απαραβίαστο, υπό την έννοια ότι ουδείς μπορεί να «πλαστογραφήσει» ένα bitcoin, ούτε να διαγράψει. Εάν κάποιος κατέχει ένα bitcoin, κατέχει στην ουσία τον μοναδικό αριθμό κρυπτογράφησης, ο οποίος δεν αντιγράφεται, ούτε διαγράφεται και μπορεί να τον μεταβιβάσει.