Το χρέος και το παιχνίδι της Γερμανίας με τις ημερομηνίες

Ολοι ξέρουμε ότι το κλειδί για τη λύση στο θέμα του χρέους περνά από το Βερολίνο. Με το χρόνο να μετρά αντίστροφα για το Eurogroup της 21 Ιουνίου που έχει τεθεί ως ορόσημο για τη συνολική συμφωνία και τη διαφωνία Βερολίνου – ΔΝΤ δεδομένη έχει την αξία του να καταγράψουμε την διαφοροποίηση, τουλάχιστον σε επίπεδο ρητορικής.
Ετσι, εκεί που παλαιότερα στο Βερολίνο μιλούσαν για αποφάσεις στο τέλος του προγράμματος, ενώ στα μέσα Μαίου το γερμανικό ΥΠΟΙΚ αρκούνταν να λέει ότι «το θέμα τώρα είναι η τέταρτη αξιολόγηση», αίφνης η γραμμή μετατοπίστηκε.

«Όλοι οι εμπλεκόμενοι θα εξακολουθήσουν να συζητούν. Εγκαίρως, πριν από την ολοκλήρωση του προγράμματος, θα ληφθεί μια απόφαση, όταν θα είναι διαθέσιμες όλες οι εκθέσεις που είναι απαραίτητες για αυτό. Η απόφαση θα ληφθεί στην βάση αυτών», δήλωσε χθες εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΟΙΚ.
Ο προϊστάμενος της, κος Σολτς έσπευσε μάλιστα (για δεύτερη φορά σε μια εβδομάδα) μέσω των Νέων να συμπληρώσει πως «στο τέλος Ιουνίου να δούμε πώς θα τελειώσουμε με το πρόγραμμα, πώς θα είναι το μέλλον, πώς θα οργανωθεί η μεταμνημονιακή περίοδος και τι θα προβλέπεται»…