Τράπεζα Πειραιώς: Νέες χρηματοδοτήσεις 1,3 δισ. ευρώ το 2022 προανήγγειλε ο Χρήστος Μεγάλου

Αύξηση χορηγήσεων οι οποίες θα οδηγήσουν την καθαρή πιστωτική επέκταση στο 1,3 δισ. ευρώ καθώς και άντληση νέων κεφαλαίων ύψους 1 δισ. ευρώ από την αγορά προανήγγειλε ο CEO της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου σε τηλεδιάσκεψη με αναλυτές.

Ο κ. Μεγάλου παρουσίασε το νέο business plan και το capital action plan της Τράπεζας Πειραιώς εστιάζοντας την απόδοση ιδίων κεφαλαίων, στην άντηση κεφαλαίων και στην ενίσχυση της εσωτερικής αξίας. Στόχος είναι να κινητοποιήσει κεφάλαια που επιζητούν αποδώσεις, ενώ πανευρωπαϊκά ο κλάδος διέρχεται περίοδο αβεβαιότητας και ανακατατάξεων.

Σύμφωνα με τον CEO της Τράπεζας Πειραιώς, το business plan επιμένει στην τροχιά της μείωσης των NPE’s στο 8% και την επίτευξη καθαρής πιστωτικής επέκτασης 1,3 δισ. το 2022.

Οι επιχειρηματικοί τομείς οι οποίοι θα αποτελέσουν το κλειδί της πιστωτικής επέκτασης της τράπεζας είναι η ενέργεια, το real estate και η μεταποίηση, ενώ σε αυτούς έρχονται να προστεθούν οι: μεταφορές, αγροτοδιατροφικός τομέας, η φιλοξενία (τουρισμός) και το εμπόριο.

Είπε όμως ότι ο στόχος μείωσης των NPE’s εξελίσσεται σε πρόκληση, καθώς οι αλληλεπικαλυπτόμενες κρίσεις και η δημοσιονομική αναδίπλωση της κυβέρνησης στην Ελλάδα, αναμένεται να οδηγήσουν στη δημιουργία νέας γενιάς κόκκινων δανείων.

Σύμφωνα με τον κ. Μεγάλου είναι ακόμα πρόωρο να εκτιμηθούν οι επιπτώσεις της γεωπολιτικής κρίσης: «Είναι νωρίς ακόμη για να δούμε με ακρίβεια τις επιπτώσεις από την γεωπολιτική κρίση, ωστόσο αναμένεται να επηρεαστεί εμμέσως η επιχειρηματική δραστηριότητα», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Πειραιώς και πρόσθεσε πως η τράπεζα έχει σχεδόν μηδενική έκθεση στις δύο αγορές (Ουκρανία, Ρωσία).

Οι νέες χρηματοδοτήσεις αναμένεται να εστιαστούν σε κλάδους που χρηματοδοτούνται από ευρωπαϊκά κονδύλια και επιδεικνύουν ισχυρά αντισώματα, καθώς και σε κυκλικές εταιρίες.

Η Πειραιώς θα ανακοινώσει το νέο business plan στις 6 Απριλίου.

Ο CEO της Τράπεζας Πειραιώς εκτιμά πως ο αντίκτυπος στον τουρισμό και τον αγροτικό τομέα θα είναι ελεγχόμενος. Η ένταση και έκταση των επιπτώσεων, όμως, εξαρτάται άμεσα από τη διάρκεια και το βάθος της κρίσης. Υπ αυτό το πρίσμα θα αξιολογηθεί το νέο προφίλ της βιομηχανίας, των ενεργειακών και του λιανεμπορίου.

Όσον αφορά στα μάκρο, ο Χρήστος Μεγάλου εκτίμησε ο πληθωρισμός θα κυμανθεί στο 6% με 7% και ο ρυθμός ανάπτυξης στο 4% με 5% αρκετά υψηλότερα από την Ευρωζώνη. Οι προβλέψεις αυτές όμως απέχουν αισθητά από τις εκτιμήσεις του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, το οποίο περιέκοψε ουσιωδώς χαμηλότερα από το 3% την πρόβλεψη για την επέκταση του ΑΕΠ και θέτει τον πληθωρισμό μεταξύ 7 και 11%(!)…
Οι στόχοι

Στόχος της τράπεζας να πετύχει δείκτη καθυστερήσεων στο 8% μέχρι το τέλος του έτους. Να σημειωθεί ότι πέρυσι η Πειραιώς περιόρισε στα 4,9 δισ ευρώ τα «κόκκινα» δάνεια στο τέλος Δεκεμβρίου 2021, από τα 22,5 δισ. ευρώ που ήταν ένα χρόνο πριν. Ο δείκτης καθυστερήσεων έχει μειωθεί στο 12,6% από 45,3% στις 31 Δεκεμβρίου 2021

Ο κ. Μεγάλου ανέφερε επίσης ότι για κάθε αύξηση επιτοκίων κατά 0,5% το κέρδος διαμορφώνεται στα 60 εκατ ευρώ.

Ακόμα ανέφερε πως το πρώτο τρίμηνο του 2022 οι εκταμιεύσεις ήταν 1 δισ. ευρώ. Και η τράπεζα θα αντλήσει φέτος 1 δισ. ευρώ από τις αγορές, ωστόσο ακόμα δεν έχει αποφασίσει το χρόνο ούτε τον τρόπο άντλησης.

Ειδήσεις σήμερα:

Χρήστος Μεγάλου: «Το turnaround story και οι στόχοι μας για την Τράπεζα Πειραιώς»

Τράπεζα Πειραιώς: Τι φέρνει η απόκτηση της Trastor ΑΕΕΑΠ

Alpha Βank: Συμφωνία με τη Nexi για μεταφορά υπαλλήλων

 

Πηγή: politicus.gr