UniCredit: Άλμα ανάπτυξης 8% για την ελληνική οικονομία το 2021 – Βλέπει πρόωρες εκλογές

Εκρηκτική ανάπτυξη 8% το 2021 έναντι 5,7% που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση, και 3% το 2022, έπειτα από ύφεση -8% το 2020, εκτιμά για την ελληνική οικονομία ο ιταλικός τραπεζικός όμιλος Unicredit.

Ο επενδυτικός οίκος εκτιμά ότι η ανάκαμψη θα συνεχίσει με καλούς ρυθμούς, αν και όχι τόσο ισχυρούς όσο το πρώτο εξάμηνο του 2021,  τα επόμενα τρίμηνα, με τη βοήθεια των δημοσιονομικών μέτρων στήριξης, των επενδύσεων του Ταμείου Ανάκαμψης και των ευνοϊκών χρηματοδοτικών συνθηκών.

 

Όπως σημειώνουν οι αναλυτές της Unicredit, η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας κατά το β΄ τρίμηνο ξεπέρασε τις εκτιμήσεις τους, φέρνοντας το ΑΕΠ πάνω από τα προ-πανδημίας επίπεδα. Οι ανθεκτικές επενδύσεις παγίων και η συσσώρευση αποθεμάτων αντιστάθμισε και με το παραπάνω την εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα στις δαπάνες των νοικοκυριών και στον τουρισμό.

 

Επιπλέον, τα στοιχεία από το επιχειρηματικό κλίμα, την κινητικότητα και τις πτήσεις δείχνουν ότι η επίδοση του ΑΕΠ θα είναι ισχυρή και το τρίτο τρίμηνο, λόγω της απελευθέρωσης της συσσωρευμένης ζήτησης στις υπηρεσίες και της σημαντικής ανάκαμψης του τουρισμού.

Όπως τονίζει η UniCredit, ο τζίρος στα καταλύματα και την εστίαση εκτινάχθηκε τον Ιούλιο, μειώνοντας τη διαφορά από τα αντίστοιχα επίπεδα του 2019 στο -20% από -60% που ήταν τον Ιούνιο και -80% τον Μάιο. Αλλά και στις εμπορικές πτήσεις, η Ελλάδα είναι η χώρα που εμφανίζει τη μικρότερη διαφορά τον Αύγουστο του 2021, σε σχέση με τον Αύγουστο του 2019 (ο αριθμός των πτήσεων ήταν μόλις 7% μικρότερος σε σχέση με τον τελευταίο Αύγουστο πριν από την πανδημία).

Το άνοιγμα της οικονομίας και η ανάπτυξη στις βασικές αγορές του εξωτερικού έχει τονώσει επίσης τη βιομηχανική δραστηριότητα, παρά τις δυσκολίες στην εφοδιαστική αλυσίδα και τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις πρώτων υλών.

Συγκεκριμένα η UniCredit αναφέρει ότι ο ελληνικός δείκτης PMI ενισχύθηκε τον Αύγουστο στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 21 ετών.

Η ανακοίνωση γενναιόδωρων δημοσιονομικών μέτρων από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης σύμφωνα με την UniCredit αναζωπύρωσε τις εικασίες ότι ο κ. Μητσοτάκης εξετάζει το ενδεχόμενο να προκηρύξει πρόωρες εκλογές πριν από το τέλος της θητείας του.

 

Όπως εκτιμά η Unicredit, η δημόσια υποστήριξη για το κεντροδεξιό κόμμα του, τη Νέα Δημοκρατία (στο 41,3% της γνώμης), παραμένει κάτω από το επίπεδο πριν από τις πυρκαγιές, ενώ η υποστήριξη για το κόμμα της αντιπολίτευσης ΣΥΡΙΖΑ τείνει προς τα πάνω, από 27,3% τον Μάιο σε 29,1% στη δημοσκόπηση της GPO του Σεπτεμβρίου. Ο κ. Μητσοτάκης έχει μέχρι στιγμής απορρίψει αυτό το ενδεχόμενο, αλλά μπορεί να το επανεξετάσει, αν καταφέρει να αναζωογονήσει την εικόνα των συντηρητικών.