Ξεκίνησαν συνομιλίες για πιθανή συγχώνευση Deutsche Bank και Commerzbank

Deutsche Bank AG και Commerzbank AG συμφώνησαν να ξεκινήσουν επίσημες συζητήσεις για συγχώνευση, επιβεβαίωσαν οι διοικήσεις των δυο ομίλων, σπεύδουν ωστόσο να ξεκαθαρίσουν ότι δεν είναι βέβαιο ότι τελικά θα υπάρξει συμφωνία.

Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση φέρνει τους δυο ομίλους ένα βήμα πιο κοντά σε ένα ιστορικό ντιλ που αν ολοκληρωθεί θα δημιουργήσει τον τέταρτο μεγαλύτερο τραπεζικό όμιλο στην Ευρώπη με βάση το ενεργητικό.

Όπως θυμίζει το Bloomberg έχουν προηγηθεί μήνες φημολογίας και συζητήσεων πίσω από τις κλειστές πόρτες με την κυβέρνηση για τον καλύτερο τρόπο σταθεροποίησης των μεγαλύτερων τραπεζών της χώρας οι οποίες παλεύουν να αποκαταστήσουν τα έσοδα μετά τις βαθιές περικοπές στα τμήματα επενδυτικής τραπεζικής.

Η πλευρά των εργαζομένων στο Δ.Σ. της Deutsche Bank αντιτίθεται στη συμφωνία υποστηρίζοντας ότι μια τέτοια συγχώνευση δεν θα πετύχει το στόχο ενίσχυσης της τράπεζας και θα οδηγήσει σε μαζικές περικοπές προσωπικού. Πηγή με γνώση του θέματος υποστηρίζει ότι θα τεθούν σε κίνδυνο έως και 30.000 θέσεις εργασίας.

Το υπουργείο Οικονομικών είναι υπέρ του ντιλ για να εξασφαλιστεί ότι η χώρα έχει μια τράπεζα παγκόσμιας εμβέλειας που θα υποστηρίξει την εξαγωγική μηχανή της χώρας. Θυμίζεται ότι το γερμανικό δημόσιο κατέχει ακόμα σημαντικό ποσοστό στην Commerzbank.

Αν και δεν είναι γνωστό το πώς θα δομηθεί η συμφωνία, η Deutsche Bank ίσως χρειαστεί να βρει 8 δισ. ευρώ είτε από τους μετόχους, είτε μέσω πωλήσεων ενεργητικού, όπως η DWS Group.