Διεθνής ανησυχία για την ελβετική Credit Suisse - Προσπάθεια καθησυχασμού των επενδυτών

Τους μεγάλους επενδυτές επιχειρεί να καθησυχάσει η Credit Suisse, και ενώ υπάρχει μεγάλη ανησυχία για την υγεία του ομίλου και το μέλλον της τράπεζας.

Σύμφωνα με το Bloomberg κόστος ασφάλισης των ομολόγων της εταιρείας έναντι χρεοκοπίας εκτινάχθηκε κατά 15% την περασμένη εβδομάδα, αγγίζοντας τα επίπεδα του 2009, ενόσω οι μετοχές της βρέθηκαν σε ιστορικό χαμηλό.

Ο νέος επικεφαλής της Credit Suisse, Ούλριχ Κέρνερ, ζήτησε από τους επενδυτές λιγότερο από 100 ημέρες για να εφαρμόσει μια νέα στρατηγική ανάκαμψης και ενώ η τράπεζα, βρίσκεται αντιμέτωπη με κατηγορίες για ξέπλυμα χρήματος, ενώ υπέστη ζημίες ύψους 5,5 δισ. δολαρίων από την κατάρρευση του Archegos Capital Management.

Ο Κέρνερ δεσμεύτηκε πως η Credit Suisse διαθέτει ισχυρή κεφαλαιακή βάση και ρευστότητα και πως σχεδιάζει να τους ενημερώνει τακτικά έως ότου η εταιρεία παρουσιάσει το νέο στρατηγικό της σχέδιο στις 27 Οκτωβρίου.

Οι μετοχές της Credit Suisse άγγιξαν νέα χαμηλά την περασμένη εβδομάδα με τη μετοχή της να έχει υποχωρήσει κατά περίπου 55% σε ετήσια βάση.

Τα spreads των συμβάσεων ανταλλαγής πιστωτικής αθέτησης (CDS) της τράπεζας, τα οποία παρέχουν στους επενδυτές προστασία έναντι χρηματοοικονομικών κινδύνων όπως η χρεοκοπία, αυξήθηκαν κατακόρυφα την περασμένη Παρασκευή. Ακολούθησαν αναφορές ότι ο ελβετικός δανειστής επιδιώκει να αντλήσει κεφάλαια. Η τιμή του 5ετούς CDS της τράπεζας, στις περίπου 250 μονάδες βάσης έχει εκτιναχθεί από περίπου 55 μονάδες βάσης στις αρχές του έτους και είναι κοντά στο υψηλό όλων των εποχών.

Ήδη ο ελβετικός οίκος φέρεται να οριστικοποιεί τα σχέδια του για διαρθρωτικές αλλαγές στον επενδυτικό βραχίονα της, που μπορεί να περιλαμβάνει τη μείωση χιλιάδων θέσεων απασχόλησης εντός των επόμενων ετών.

Πάντως οι αγορές δεν φαίνεται να έχουν πειστεί, με τη μετοχή του ομίλου να σημειώνει βουτιά 8% στις προσυνεδριακές συναλλαγές.

Με πληροφορίες από Bloomberg, CNBC