Εφορία: Αυτοί είναι οι τρόποι για να πληρώσετε τον φόρο εισοδήματος

Τη δυνατότητα πληρωμής των επιμέρους δόσεων για τον φόρο εισοδήματος μέσω πιστωτικών καρτών μέχρι και σε 12 μηνιαίες άτοκες δόσεις δίνουν οι τράπεζες.

 

Σημειώνεται ότι μέχρι την Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου θα πρέπει να πληρωθούν δύο πρώτες μηνιαίες δόσεις (Ιουλίου και Αυγούστου) για τον φόρο εισοδήματος.

Μέσω των πιστωτικών καρτών των τραπεζών και με άτοκες δόσεις μπορούν επίσης να εξοφληθούν ο ΕΝΦΙΑ που θα ακολουθήσει καθώς και λοιπές Βεβαιωμένες Οφειλές εκτός Ρύθμισης, έως και σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις τραπεζών, ολοένα και περισσότεροι φορολογούμενοι εξοφλούν τις οφειλές τους από το internet και mobile banking των τραπεζών, με τα στοιχεία να δείχνουν ότι τα τελευταία χρόνια ανοίγονται σε σταθερή βάση νέοι λογαριασμοί, με αποτέλεσμα ο αριθμός των ενεργών χρηστών, τόσο στο internet όσο και στο mobile banking να έχει ξεπεράσει πλέον τα 3,7 εκατομμύρια.

Οι φορολογούμενοι μπορούν να εξοφλούν ανάλογα με την τράπεζα τον φόρο εισοδήματος και άλλες οφειλές μέσω του δικτύου των ΑΤΜ των τραπεζών, του phone banking, καθώς και των κέντρων αυτόματων πληρωμών των τραπεζών. Μπορούν φυσικά να εξοφλήσουν τις οφειλές τους ηλεκτρονικά, μέσω της ηλεκτρονικής υπηρεσίας της ΑΑΔΕ.

 

Οι άλλες επιλογές για να πληρωθεί ο φόρος εισοδήματος

Δυνατότητα πληρωμής οφειλών στο Δημόσιο με φυσική παρουσία και τη χρήση καρτών έχουν οι φορολογούμενοι μέσω και του εκτεταμένου δικτύου των ΕΛΤΑ σε κάθε νομό της χώρας.

Τη δυνατότητα άμεσης εξυπηρέτησης της πληρωμής των δόσεων βεβαιωμένων οφειλών και ρυθμίσεων στο Δημόσιο έχουν οι φορολογούμενοι και μέσω του δικτύου των 3.000, περίπου, καταστημάτων του ΟΠΑΠ, μέσω της υπηρεσίας πληρωμών tora Wallet, θυγατρικής εταιρείας του ομίλου ΟΠΑΠ, που εξυπηρετεί το κοινό καθημερινά μέχρι αργά το βράδυ, ακόμα και τα Σαββατοκύριακα.

Μέσω αυτής πραγματοποιείται μια ευρύτατη γκάμα πληρωμών που καλύπτει συνολικά συναλλαγές για περισσότερους από 230 φορείς και οργανισμούς. Η πληρωμή του φόρου εισοδήματος, του ΕΝΦΙΑ, καθώς και όλων των λογαριασμών, μπορεί να γίνει ανέπαφα μέσω καρτών. Με αυτό τον τρόπο οι φορολογούμενοι διευκολύνονται και στην κατοχύρωση του αφορολόγητου ορίου.

Ο συνολικός αριθμός των ενεργών καρτών πληρωμών σε κυκλοφορία στην Ελλάδα σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος στο τέλος του 2020 ανήλθε σε 18,6 εκατ., αυξημένος κατά 3% σε σχέση με το 2019. Στις επιμέρους κατηγορίες καρτών, ο αριθμός των χρεωστικών καρτών αυξήθηκε κατά 2% και ανήλθε σε 15,7 εκατ. κάρτες. Αξιοσημείωτη αύξηση καταγράφηκε για τέταρτη συνεχή χρονιά στην έκδοση προπληρωμένων καρτών, οι οποίες ανήλθαν σε 1,7 εκατ., αυξημένες κατά 7%.

Ο αριθμός των πιστωτικών καρτών επίσης παρουσίασε αύξηση κατά 9% και ανήλθε σε 2,9 εκατ. κάρτες. Aύξηση καταγράφηκε στις εικονικές κάρτες πληρωμών κατά 38%, οι οποίες ανήλθαν σε 100.000 κάρτες.

Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ