Ενάντια στην υποψηφιότητα Βέμπερ ο Τσίπρας

Ενάντια στην υποψηφιότητα Βέμπερ για τη διαδοχή του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ τάχθηκε ο πρωθυπουργός στην Σύνοδο Κορυφής.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές ο Αλέξης Τσίπρας στην τοποθέτηση του τόνισε ότι η επιλογή του Μ. Βέμπερ δεν ενώνει την Ευρώπη θα είναι μια αρνητική εξέλιξη. Ως εκ τούτου είναι πρόθυμος να στηριξει προοδευτικό υποψήφιο. Έδωσε στήριξη στην υποψηφιότητα του Τίμερμανς εφόσον είναι ο πρώτος στη διαδικασία, τόσο στο Συμβούλιο όσο και στο Ευρωκοινοβουλιο.

Τέλος, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι δεν πρέπει να κοιτάμε μόνο τα πρόσωπα, αλλά και το πρόγραμμα: τέλος στη λιτότητα, κοινωνική Ευρώπη, κλιματική αλλαγή.

Προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι υπάρχει μια νέα ισορροπία στην Ευρώπη. Όπως είπε θα ταχθεί στο πλευρό των ηγετών που θα ζητήσουν να αποφευχθεί η επιλογή του ΕΛΚ (Βέμπερ) για την Προεδρία της Κομισιόν, το οποίο αν και πρώτο έχασε πολλές θέσεις. «Η επιλογή προσώπου από το ΕΛΚ είναι ένα πρόσωπο που δεν μπορεί να ενώσει αλλά να διχάσει την ΕΕ καθώς ταυτίζεται με ακραίες επιλογές λιτότητας».

Εχει έρθει η ώρα να υπάρξει προοδευτική επιλογή και γι’ αυτό θα στηρίξω τον υποψήφιο που έρχεται πρώτος μεταξύ των προοδευτικών δυνάμεων, αυτή του Τίμερσμαν. Αυτή είναι και εθνικά ωφέλιμη στάση», συμπλήρωσε.