Επιστολή-προειδοποίηση για τα δημοσιονομικά έστειλε στην Ιταλία η Κομισιόν

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έστειλε την Τετάρτη επιστολή στην ιταλική κυβέρνηση ζητώντας της εξηγήσεις για την επιδείνωση των δημόσιων οικονομικών της Ιταλίας, δήλωσε στο Reuters Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Η επιστολή είναι ένα διαδικαστικό βήμα το οποίο μπορεί να ανοίξει τον δρόμο στο λανσάρισμα πειθαρχικών μέτρων κατά της Ρώμης την ερχόμενη εβδομάδα.

Η ιταλική κυβέρνηση πρέπει να απαντήσει στην επιστολή ως την Παρασκευή.

Όπως σημείωσε η πηγή του Reuters, η επιστολή στάλθηκε μετά την εβδομαδιαία συνάντηση των Επιτρόπων από τα 28 κράτη μέλη. Η Γαλλία, το Βέλγιο και η Κύπρος έλαβαν παρόμοια γράμματα σχετικά με την κατάσταση των δημόσιων οικονομικών τους.

Την Τρίτη ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης και υπουργός Εσωτερικών, Ματέο Σαλβίνι, προειδοποίησε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να επιβάλει πρόστιμο €3 δισ. στην Ιταλία για παράβαση των ευρωπαϊκών κανονισμών, λόγω της αύξησης του χρέους και του διαρθρωτικού ελλείμματος.

Ο αρχηγός της Λέγκα ανέφερε την Τρίτη ότι θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να πολεμήσει τους ξεπερασμένους και άδικους δημοσιονομικούς ευρωπαϊκούς κανόνες.