Ευρωπαϊκή Ένωση: Πολιτική συμφωνία για νέες κυρώσεις στη Ρωσία

 

Όχι μόνο νέο πακέτο κυρώσεων αλλά και πλαφόν στις τιμές του ρωσικού πετρελαίου περιλαμβάνει η νέα ευρωπαϊκή συμφωνία. Το όγδοο πακέτο κυρώσεων κατά της Μόσχας, προτάθηκε από την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν την περασμένη εβδομάδα ως απάντηση στις πυρηνικές απειλές Πούτιν και στην κινητοποίηση εκατοντάδων χιλιάδων Ρώσων εφέδρων.

Ανησυχίες εξέφρασαν κάποιες ευρωπαϊκές χώρες σχετικά με τα νέα μέτρα, ειδικά για το πλαφόν στο ρώσικο πετρέλαιο, και μένει ακόμη να διευκρινιστούν οι λεπτομέρειες.

Νέα συνάντηση σήμερα θα έχουν σήμερα οι Μόνιμοι Αντιπρόσωποι των κρατών-μελών της ΕΕ για να υπογράψουν το τελικό κείμενο με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για τον φόβο διαφωνιών την τελευταία στιγμή.

Με τις εισαγωγές άνθρακα από τη Ρωσία να έχουν ήδη σταματήσει και τις προμήθειες φυσικού αερίου από τη Ρωσία στην Ευρώπη έχουν διακοπεί σε μεγάλο βαθμό, έρχεται και εμπάργκο στις περισσότερες εισαγωγές αργού πετρελαίου από τον Δεκέμβριο.

Σύμφωνα με το Bloomberg, οι κυρώσεις ενεργοποιούν την απαγόρευση της αποστολής ρωσικού πετρελαίου, με εξαίρεση τη μεταφορά πετρελαίου με τιμή ή κάτω από ένα επίπεδο που ορίζεται από την G7.  Η ακριβής τιμή του πλαφόν δεν έχει καθοριστεί ακόμα.

Το Bloomberg αναφέρει επιπλέον ότι  Μάλτα, Ελλάδα και Κύπρος, των οποίων οι στόλοι δεξαμενόπλοιων μεταφέρουν το μεγαλύτερο μέρος του ρωσικού πετρελαίου, ζήτησαν εξαιρέσεις καθώς θεωρούν ότι οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου σε τρίτες χώρες θα τιμωρηθούν άδικα, προς όφελος ναυτιλιακών ανταγωνιστών εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αυτό οδήγησε σε ορισμένες παραχωρήσεις προς αυτές τις χώρες, σύμφωνα με το προσχέδιο του κειμένου της Δευτέρας και το οποίο είδε το Politico. Για παράδειγμα, το σχέδιο αναφέρει ένα σύστημα επόπτευσης από την Επιτροπή, το οποίο θα αξιολογεί πρακτικές παράκαμψης, όπως η αλλαγή σημαία των σκαφών. Εάν η Κομισιόν διαπιστώσει «σημαντική απώλεια εργασιών» λόγω αυτών των πρακτικών αποφυγής, θα «προτείνει μέτρα για τον μετριασμό» των επιπτώσεων αυτών των τεχνικών για την αποφυγή του μέτρου ανώτατου ορίου τιμής.

Εκτός από το ανώτατο όριο της τιμής του πετρελαίου – το οποίο θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά το εισόδημα της Ρωσίας, δεδομένου ότι οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ιαπωνία το έχουν επίσης υιοθετήσει – το πακέτο κυρώσεων περιλαμβάνει περισσότερες απαγορεύσεις εξαγωγών σε ζωτικής σημασίας εξαρτήματα που χρειάζεται η Ρωσία για τον στόλο αεροσκαφών της.

Οι νέες κυρώσεις στοχεύουν και στη ρωσική βιομηχανία αλουμινίου, ενώ απαγορεύει στους Ευρωπαίους να έχουν ηγετικές θέσεις σε ρωσικές κρατικές εταιρείες. Το πακέτο κυρώσεων θα στοχεύει επίσης μια σειρά από άτομα και οντότητες, συμπεριλαμβανομένων ανώτατων αξιωματούχων του ρωσικού υπουργείου και ατόμων που εμπλέκονται στη διοργάνωση των πρόσφατων, ευρέως καταδικασμένων δημοψηφισμάτων.