FT: Η Σαουδική Αραβία ετοιμάζεται για μικρή αύξηση της παραγωγής πετρελαίου

Σήμα για μικρή αύξηση της παραγωγής πετρελαίου ετοιμάζεται να δώσει σήμερα στη συνάντηση του ΟΠΕΚ+ η Σαουδική Αραβία, σύμφωνα με τους Financial Times που επικαλούνται άτομα εξοικειωμένα με τον τρόπο δράσης του βασιλείου του Αραβικού Κόλπου.

Η συνάντηση στην Βιέννη πραγματοποιείται λίγες εβδομάδες αφότου ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επισκέφθηκε τη Σαουδική Αραβία, σε μία προσπάθεια να πείσει το βασίλειο του Αραβικού Κόλπου να ρίξει περισσότερο αργό στην αγορά για να πέσουν οι τιμές. Έρχεται επίσης μετά το ταξίδι στη Γαλλία του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν την περασμένη εβδομάδα

Όπως ανέφεραν οι πηγές των FT, η βελτίωση των σχέσεων με τις δυτικές δυνάμεις τις τελευταίες εβδομάδες είναι πιθανό να καταλήξουν σε μια μικρή αύξηση της παραγωγής.

Οι δυτικές χώρες έχουν καλέσει τη Σαουδική Αραβία και τους συμμάχους της στον Κόλπο να αυξήσουν την παραγωγή πετρελαίου, αλλά το Ριάντ απέφυγε να δεσμευθεί, μη θέλοντας να εξαντλήσει την περιορισμένη πλεονάζουσα ικανότητά του τη στιγμή που υπάρχουν ενδείξεις ότι η ζήτηση για πετρέλαιο «ψύχεται» καθώς οι οικονομίες «φλερτάρουν» με την ύφεση.

Η Σαουδική Αραβία επιθυμεί να αποκαταστήσει τις σχέσεις της με τη Δύση, οι οποίες επλήγησαν μετά τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι πριν από τέσσερα χρόνια, ενώ παράλληλα πρέπει επίσης να διαχειριστεί τη σχέση της με τη Ρωσία, η οποία συνεργάζεται με τον ΟΠΕΚ.

Υπενθυμίζεται ότι η Μόσχα αντιμετωπίζει κυρώσεις που στοχεύουν τις εξαγωγές πετρελαίου της ως απάντηση στην εισβολή της στην Ουκρανία.

Πηγή: politicus.gr