Γιατί δεν υπάρχει ακόμα πανικός με τα ιταλικά ομόλογα

Σημαντικές είναι οι απώλειες για τα ιταλικά «χαρτιά» (μετοχές, ομόλογα) από τις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας όταν έγινε γνωστές οι προγραμματικές θέσεις της επερχόμενης κυβέρνησης λαϊκιστών του κινήματος των Πέντε Αστέρων και της Λίγκας του Βορρά.

Το 10ετές ομόλογο βρέθηκε στο χειρότερο επίπεδο από το 2014, καθώς έγιναν μαζικές πωλήσεις και η απόδοση έφτασε το 2,32%.

Τα ομόλογα αγοράζονται και πουλιούνται στην ελεύθερη αγορά μετά την έκδοσή τους και όταν η τιμή τους πέφτει, η απόδοσή τους αντιθέτως ανεβαίνει. (Όταν ένα ομόλογο που εκδόθηκε σε ονομαστική τιμή 100 ευρώ δίνει τόκο 5 ευρώ η απόδοση είναι 5%. Εάν όμως η τιμή του πέσει στα 50 ευρώ, τότε τα 5 ευρώ αντιστοιχούν σε απόδοση 10%).

Δεν είναι λίγοι αυτοί που φοβούνται ότι μπορεί άμεσα να ξεσπάσει κρίση. Δεν λαμβάνουν υπόψη, όμως, ένα σημαντικό στοιχείο. Το συντριπτικό ποσοστό του τεράστιου (2,3 τρισ. ευρώ) χρέους της χώρας διακρατείται στο εσωτερικό (ασφαλιστικά ταμεία, τράπεζες, ιδιώτες επενδυτές).

Σε αυτούς ανήκουν τα 2/3 του χρέους, ενώ επιπλέον, άλλο 1/6 (το 15%) βρίσκεται ήδη στην κατοχή της ΕΚΤ μέσω των αγορών κρατικών ομολόγων που έκανε την περίοδο 2010-2012 για να στηρίξει το ευρώ εν μέσω της κρίσης.

Χαρακτηριστικό είναι ότι μόλις το 5,1% του συνολικού χρέους ανήκει σε επενδυτές εκτός ευρωζώνης…