Κατώτατος μισθός: Το πολιτικό και οικονομικό ισοζύγιο της πασχαλινής «έκπληξης» Μητσοτάκη

Γιάννης Κιμπουρόπουλος

Μάζευε κι ας είν’ και ρώγες, μπορεί να πει κανείς , ιδιαίτερα οι εργαζόμενοι που αμείβονται με τις ελάχιστες νόμιμες αποδοχές, μετά την εσπευσμένη και κυριολεκτικά πασχαλιάτικη αναγγελία αύξησης του κατώτατου μισθού από τον πρωθυπουργό. Ακόμη και στο ύφος και τη φρασεολογία του μηνύματος Μητσοτάκη μπορούσε κανείς να διακρίνει ένα τόνο απολογητικό. Και ταυτοχρόνως να διαβάσει πίσω από τις γραμμές και τις λέξεις ότι είμαστε μόνο στην αρχή μιας μακράς προεκλογικής περιόδου και μιας σειράς στοχευμένων κυβερνητικών παροχών με στόχο να αναχαιτιστεί το κύμα κοινωνικής δυσφορίας που πυροδοτεί η ακρίβεια και να κλείσουν οι πληγές που ανοίγουν στην κυβέρνηση οι δημοσκοπήσεις.

Η κυβέρνηση ήθελε να δώσει στην αύξηση του κατώτατου μισθού τη διάσταση μιας ευχάριστης έκπληξης. Θα το πετύχαινε αυτό σε μεγάλο βαθμό αν υιοθετούσε το εξαιρετικά μετριοπαθές αίτημα της ΓΣΕΕ για επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751,  που ήταν πριν 10 χρόνια, όταν με το δεύτερο μνημόνιο (κυβέρνηση Παπαδήμου,  με τη στήριξη ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΛΑΟΣ) μειωνόταν κατά 22% (και κατά 32% για τους νέους έως 25 ετών)! Θα έκανε επίσης την έκπληξη  αν επέβαλλε και την αναγνώριση του επιδόματος τριετιών (10% για κάθε τριετία με ανώτατο τις τρεις) γα όλους τους μισθωτούς, κι όχι μόνο για όσους τις είχαν συμπληρώσει μέχρι το 2012. Θα έκανε επίσης την έκπληξη αν ανακοίνωνε ότι είναι η τελευταία φορά που κυβέρνηση αποφασίζει τον καθορισμό του κατώτατου μισθού, ο οποίος επανέρχεται πλέον στους κοινωνικούς εταίρους, εργαζόμενους και εργοδότες, και στις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις τους.

Αντί αυτών των «εκπλήξεων», που θα είχαν κάποια προστιθέμενη πολιτική αξία για την κυβέρνηση, τουλάχιστον έναντι της αντιπολίτευσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης περιορίστηκε να δικαιώσει τις «φήμες»- στην πραγματικότητα διαρροές του Μαξίμου- , με ονομαστική αύξηση του βασικού μισθού 7,7% από την Πρωτομαγιά, ή κατά 50 ευρώ μικτά και 43,3 ευρώ καθαρά τον μήνα. Το ποσό δεν είναι ασήμαντο για τους εργαζόμενους που ζουν με τις βασικές αποδοχές . Αλλά τα 612 ευρώ καθαρά τον μήνα του νέου βασικού μισθού απέχουν κατά  50 ευρώ από το προ του 2012 επίπεδο και, κυρίως, αντισταθμίζουν μόλις τις μισές από τις απώλειες που έχουν υποστεί οι μισθωτοί από τις ανατιμήσεις και την εκτίναξη του πληθωρισμού στο 9% και πάνω. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, μόνο με την αύξηση του τιμάριθμου μέχρι και τον Ιανουάριο, η απώλεια της πραγματικής αγοραστικής δύναμης του κατώτατου μισθού ήταν πάνω από 14%. Με τον πληθωρισμό στην περιοχή του 9% η απώλεια προσεγγίζει το 20%. Γενικότερα, οι μισθωτοί που ζουν στη χώρα ,ας σε συνθήκες υλικής στέρησης, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (ETUC), αντιστοιχούν στο 43%  του συνόλου,  που είναι το υψηλότερο ποσοστό στην EE.

Επομένως, μπορεί ο πρωθυπουργός να δικαιολογείται όταν  ισχυρίζεται ότι η αύξηση 7,7%  μπορεί να θεωρηθεί ένας «15ος μισθός» (αν και όχι ακριβώς, αφού για το 2022 είναι περίπου 400 ευρώ), ωστόσο με το ίδιο κριτήριο θα πρέπει να πει πόσους «15ους μισθούς» έχουν ήδη χάσει οι μισθωτοί και θα χάσουν στο υπόλοιπο του έτους με την ακρίβεια εκτός ελέγχου και τον πληθωρισμό, λίαν προσεχώς, σε διψήφιο ποσοστό.

Ωστόσο, το κρίσιμο στην όλη σκηνοθεσία είναι το πολιτικό μήνυμα. Η κυβέρνηση, με την αγωνία της προϊούσας πολιτικής φθοράς, προτίμησε να βάλει σε δοκιμασία τις σχέσεις της με φίλα προσκείμενους εργοδοτικούς φορείς (κυρίως τον ΣΕΒ) που δεν ήθελαν αυξήσεις πάνω από 4%, και ήδη ζητούν αντισταθμιστικά μέτρα για το πρόσθετο μισθολογικό κόστος. Με προσεκτικές «βουτιές» στα διαθέσιμα ύψους 38 δισ. ευρώ, ενδεχομένως και με έναν ακόμη συμπληρωματικό προϋπολογισμό, ύψους έως 1 δισ. ευρώ, θα προσπαθήσει να διατηρήσει το «τέμπο» παροχών και κοινωνικής ευαισθησίας, για να αντιστρέψει τη δημοσκοπική συρρίκνωση. Το επόμενο μεγάλο πακέτο που φιλοτεχνεί η κυβέρνηση με προσοχή αφορά τις παρεμβάσεις μείωσης στις τιμές του ρεύματος. Στο μεταξύ προσεύχεται… η ΕΕ να βάλει το χέρι της, με μια «ευρωπαϊκή λύση» στην ενεργειακή κρίση, ώστε να γλιτώσει με το λιγότερο δημοσιονομικό κόστος.

Διαβάστε επίσης:

 

 ΣΥΡΙΖΑ: Η αύξηση του κατώτατου μισθού που ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης έχει ήδη εξανεμιστεί από την ακρίβεια

ΚΙΝΑΛ: Ο κατώτατος μισθός να επανέλθει στα 751 ευρώ

Πηγή: politicus.gr