Κομισιόν: Ποια είναι η πρόταση για πλαφόν στην τιμή ρεύματος και για φορολόγηση των υπερκερδών

Σχέδιο, για τον περιορισμό των κερδών των ενεργειακών εταιρειών και τη διοχέτευση των χρημάτων για στήριξη των καταναλωτών  προωθεί η  Ε υρωπαϊκή Επιτροπή ενώ προτείνει και την επιβολή ενεργειακού δελτίου, με υποχρεωτική μείωση της κατανάλωσης σε συγκεκριμένες ώρες, σε μια προσπάθεια να τιθασεύσει την κρίση.

Συγκεκριμένα η Επιτροπή θέλει να περιορίσει τα έσοδα από παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας χαμηλότερου κόστους. και να επιβάλει εισφορά στα υπερκέρδη των εταιρειών ορυκτών καυσίμων

Η πρόκληση θα είναι να βρεθεί μια λύση σε επίπεδο ΕΕ που θα ταιριάζει σε κάθε ένα από τα κράτη μέλη.  Η Φον ντερ Λάιεν παρουσιάζει τα σχέδιά της την Τετάρτη και η εκ περιτροπής προεδρία της Τσεχίας συγκάλεσε νέα έκτακτη συνεδρίαση για τις 30 Σεπτεμβρίου.

Συνολικά, σύμφωνα με το Bloomberg, οι προτάσεις είναι:

  • Πλαφόν στα έσοδα των εταιρειών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και πυρηνικής ενέργειας στα 180 ευρώ ανά μεγαβατώρα
  • Προσωρινή εισφορά σε εταιρείες πετρελαίου, φυσικού αερίου, άνθρακα και διυλιστηρίων τουλάχιστον στο  33% των επιπλέον κερδών τους. Με βάση τα κέρδη προ φόρων του οικονομικού έτους 2022 που είναι πάνω από 20% υψηλότερα από τον μέσο όρο των τριών ετών που ξεκινούν το 2019. Πρόκειται για έκτακτο και προσωρινό και εναπόκειται στα κράτη μέλη να υποβάλουν αίτηση.
  • Στόχος μείωσης της συνολικής κατανάλωσης κατά 10% και υποχρεωτικη μείωση της ζήτησης σε επιλεγμένες ώρες αιχμής κατά 5%

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Πηγή: politicus.gr