Λαγκάρντ: Εμμένει στη θέση ότι τα επιτόκια θα μείνουν υψηλά για όσο χρειαστεί

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, επανέλαβε σήμερα ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα όσο διάστημα χρειαστεί για τη χαλιναγώγηση των τιμών, παρά τη δυσκολία που αντιμετωπίζει η οικονομία.

«Οι μελλοντικές αποφάσεις μας θα διασφαλίσουν ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα καθορίζονται σε επαρκώς περιοριστικά επίπεδα για όσο διάστημα χρειαστεί», είπε μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η Λαγκάρντ δεν προσδιόρισε ποια θα είναι η διάρκεια της περιόδου αυτής, σημειώνοντας μόνο ότι «βρισκόμαστε σε μία μακρά κούρσα».

«Παραμένουμε αποφασισμένοι να διασφαλίσουμε ότι ο πληθωρισμός θα επανέλθει έγκαιρα στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%», είπε, εμμένοντας στην ανακοίνωση της ΕΚΤ μετά τη 10η αύξηση των επιτοκίων στα μέσα Σεπτεμβρίου, με το επιτόκιο καταθέσεων να διαμορφώνεται στο 4%.

Εχουν κορυφωθεί τα επιτόκια;

Οι περισσότεροι οικονομολόγοι και επενδυτές θεωρούν ότι αυτό θα είναι το υψηλότερο επίπεδο στην εκστρατεία αύξησης των επιτοκίων της ΕΚΤ, με τον Ισπανό κεντρικό τραπεζίτη, Pablo Hernandez de Cos, να επαναλαμβάνει τη Δευτέρα ότι θα επαναφέρει τον πληθωρισμό στο 2% αν διατηρηθεί για ικανό χρονικό διάστημα.

Η Λαγκάρντ αναγνώρισε το πρόβλημα που δημιουργούν οι κινήσεις της ΕΚΤ, ιδιαίτερα για το 30% των νοικοκυριών που έχουν στεγαστικά δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο.

«Το καθήκον μας είναι να επαναφέρουμε τον πληθωρισμό έγκαιρα στον στόχο… Οσο ταχύτερα επανέλθει, όσο πιο σταθερές είναι οι τιμές, τόσο λιγότερο επώδυνο θα είναι το μέλλον για όσους επενδύουν και για όσους έχουν δανειστεί», πρόσθεσε.