Με διαφωνίες και εξαιρέσεις χωρών το έκτο πακέτο μέτρων κυρώσεων κατά της Ρωσίας που ανακοινώνει η Κομισιόν

 

Το έκτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας πρόκειται να ανακοινώσει σήμερα η Κομισιόν, προσδιορίζοντας τους κανόνες για το εμπάργκο πετρελαίου και προβλέποντας ποινές για τρεις ρωσικές τράπεζες και αρκετούς τηλεοπτικούς σταθμούς.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να υποβάλλει το σχέδιο στα 27 κράτη μέλη τα οποία και θα αποφασίσουν το τελικό πακέτο των κυρώσεων.

Το σχέδιο προβλέπει ότι οι εταιρείες από τις χώρες της ΕΕ δεν θα πρέπει πλέον να επιτρέπεται να εισάγουν ρωσικό πετρέλαιο στο μέλλον. Προκειμένου να δοθεί χρόνος στις χώρες για τη μετάβαση στο ευρώ, θα πρέπει να υπάρξουν μεταβατικές περίοδοι.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, σχεδιάζεται, μετά από έξι μήνες, να ισχύει απαγόρευση εισαγωγής αργού πετρελαίου και μετά από οκτώ μήνες σταδιακή απαγόρευση εισαγωγής πετρελαιοειδών. Θα πρέπει επίσης να παίζει ρόλο εάν οι παραδόσεις γίνονται με αγωγό ή με πλοίο.

Σύμφωνα με πηγές της ΕΕ, εκτεταμένες εξαιρέσεις προγραμματίζονται μόνο για την Ουγγαρία και τη Σλοβακία. Αυτές οι δύο χώρες της ΕΕ εξακολουθούν να λαμβάνουν μεγάλο μέρος των αναγκών τους σε πετρέλαιο από τη Ρωσία και, λόγω της έλλειψης πρόσβασης στη θάλασσα, δεν μπορούν να αναπτύξουν εναλλακτικές πηγές εφοδιασμού τόσο γρήγορα, όσο οι άλλες χώρες.

Εκτός από το εμπάργκο πετρελαίου, η πρόταση των αρμόδιων θεσμικών οργάνων της ΕΕ περιλαμβάνει και νέες κυρώσεις σε βάρος ρωσικών εταιρειών. Μεταξύ των τελευταίων είναι η μεγαλύτερη ρωσική τράπεζα, η Sberbank, καθώς και δύο άλλες τράπεζες και τηλεοπτικοί σταθμοί που μεταδίδουν παραπληροφόρηση για τον πόλεμο της Ουκρανίας. Οι τρεις τράπεζες δεν θα πρέπει πλέον να μπορούν να χρησιμοποιούν το διεθνές σύστημα χρηματοοικονομικής επικοινωνίας Swift.

Οι παράγοντες που ευθύνονται για τις ρωσικές θηριωδίες σε πόλεις της Ουκρανίας, όπως η Μπούτσα και η Μαριούπολη, πρόκειται επίσης να προστεθούν στον κατάλογο της ΕΕ, με τη δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων από άτομα και οργανώσεις. Προκειμένου να τεθούν σε ισχύ οι προγραμματισμένες κυρώσεις, απαιτείται η έγκριση των κυβερνήσεων και των 27 χωρών της ΕΕ.

Οι μόνιμοι αντιπρόσωποί των 27  στις Βρυξέλλες θα ξεκινήσουν από σήμερα τις διαβουλεύσεις. Εάν δεν υπάρξουν άλλες μεγάλες ενστάσεις από τις πρωτεύουσες, το εμπάργκο θα μπορούσε να αποφασιστεί τις επόμενες ημέρες.

Ειδήσεις σήμερα

Βενιζέλος υπέρ συνεκμετάλλευσης κοιτασμάτων: Τώρα είναι η ώρα να τα αξιοποιήσουμε,  μετά δεν θα έχει νόημα

Τουρκία: Ανώτατοι αξιωματούχοι σχετίζονται με εγκληματικά και τρομοκρατικά δίκτυα

Μεγαλώνει η φθορά της κυβέρνησης – Η μικρότερη διαφορά Ν.Δ.-ΣΥΡΙΖΑ από το 2019

 

Πηγή: politicus.gr