Μειώνει την παραγωγή πετρελαίου ο OPEC+: Στα ύψη οι τιμές

Συμφωνία για μείωση της παραγωγής αργού πετρελαίου τον ερχόμενο Οκτώβριο επετεύχθη -σε μία εκτός των μέχρι πρότινος- σχεδίων κίνηση του Οργανισμού Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών και των συμμάχων του (OPEC+).

Εκπρόσωποι χωρών του OPEC+ ανέφεραν στο Bloomberg ότι το πετρελαϊκό καρτέλ θα μειώσει την παραγωγή κατά 100.000 βαρέλια την ημέρα τον επόμενο μήνα, επαναφέροντας την παραγωγή στα επίπεδα του Αυγούστου. Αντίθετα, οι αναλυτές ανέμεναν ο OPEC+ να διατηρήσει την παραγωγική του πολιτική στα ίδια επίπεδα με το Σεπτέμβριο.

Οι σύμμαχοι συμφώνησαν, επίσης, ότι θα μπορούσαν να συναντηθούν ανά πάσα στιγμή για να προσαρμόσουν την παραγωγή πριν από την επόμενη προγραμματισμένη συνάντηση στις 5 Οκτωβρίου.

Η αναπάντεχη αυτή κίνηση ακυρώνει την άνοδο της παραγωγής του Σεπτεμβρίου, η οποία έλαβε χώρα μετά τις εκκλήσεις του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν. Αν και η μείωση είναι πολύ μικρή, ο στόχος είναι να σταλεί ένα σήμα ότι ο OPEC+ παρακολουθεί τις τιμές, δήλωσε αναλυτής στο Bloomberg.

Παράλληλα, η απόφαση για μείωση της παραγωγής πετρελαίου ελήφθη προκειμένου να ενισχυθούν οι τιμές που είχαν υποχωρήσει λόγω των φόβων επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας, καθώς ο OPEC+ παρατηρεί μεγάλες διακυμάνσεις στις τιμές του πετρελαίου, που προκαλούνται από πολλούς παράγοντες και προς τις δύο κατευθύνσεις.

Για του λόγου το αληθές, σε ό,τι αφορά τις τιμές του πετρελαίου μετά την ανακοίνωση της απόφασης του OPEC+, το αμερικανικό αργό τύπου WTI ενισχύεται κατά 3,22% στα 89,67 δολάρια το βαρέλι και το μπρεντ καταγράφει «άλμα» 3,55% στα 96,32 δολάρια το βαρέλι.

«Ο OPEC+ είναι επιφυλακτικός για την παρατεταμένη αστάθεια των τιμών που προκαλείται από το αδύναμο μακροοικονομικό κλίμα, την ισχνή ρευστότητα και τα ανανεωμένα lockdown στην Κίνα, καθώς και την αβεβαιότητα σχετικά με μια πιθανή συμφωνία ΗΠΑ-Ιράν και τις προσπάθειες να δημιουργηθεί ανώτατο όριο στην τιμή του πετρελαίου Ρωσίας», δήλωσε ο Μάθιου Χόλαντ στο Energy Aspects.

Η κίνηση αυτή έρχεται μετά και τη δήλωση του υπουργού Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας τον περασμένο μήνα ότι ο OPEC+ θα μπορούσε να μειώσει την παραγωγή ανά πάσα στιγμή. Σημειώνεται ότι οι παραγωγοί πετρελαίου, όπως η Σαουδική Αραβία, έχουν αντισταθεί στις εκκλήσεις του Τζο Μπάιντεν να αντλήσουν περισσότερο πετρέλαιο για να μειώσουν τις τιμές της βενζίνης και την επιβάρυνση των καταναλωτών.

Πηγή: politicus.gr