Ποιες είναι οι δύο γυναίκες που αναλαμβάνουν τα κορυφαία πόστα της Ε.Ε.: Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και Κριστίν Λαγκάρντ

Συμφώνησαν στις Βρυξέλλες οι ευρωπαίοι ηγέτες για τους επόμενους επικεφαλής στις κορυφαίες θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.
Επικεφαλής της Κομισιόν αναλαμβάνει η Γερμανίδα Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τοποθετείται η Γαλλίδα Κριστίν Λαγκάρντ.

Όπως ανέφερε στον λογαριασμό του στο Twitter ο κ. Τουσκ, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο προτείνει ως υποψήφια για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τη γαλλίδα Κριστίν Λαγκάρντ, γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Υποψήφια για τη θέση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι η γερμανίδα υπουργός Άμυνας, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Για τη θέση του Εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Εξωτερική Πολιτική οι ευρωπαίοι ηγέτες επέλεξαν ως υποψήφιο τον Ισπανό υπουργό Εξωτερικών, Γιόζεπ Μπορέλ Φοντέγιες.

Τέλος, ο Βέλγος πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ εκλέχτηκε νέος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές: Βαθιά απογοητεύμενοι από τις επιλογές

Η ομάδα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών ανακοίνωσε ότι είναι βαθιά απογοητευμένη από τις επιλογές του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τις κορυφαίες θέσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Η πρόταση αυτή είναι βαθιά απογοητευτική για εμάς. Η ομάδα μας υπερασπίστηκε με σθένος την ευρωπαϊκή δημοκρατία και τη διαδικασία του Spitzenkandidat και δεν θέλουμε να πεθάνει. Είναι απαράδεκτο ότι λαϊκιστικές κυβερνήσεις στο Συμβούλιο απέρριψαν τον καλύτερο υποψήφιο επειδή υπερασπίστηκε το κράτος δικαίου και τις κοινές ευρωπαϊκές μας αξίες» δήλωσε ο ηγέτης των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D) σε ανακοίνωσή του.

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν γεννήθηκε στις 8 Οκτωβρίου 1958 στις Βρυξέλλες. Ο πατέρας της, Ερνστ Άλμπρεχτ ήταν επιφανές στέλεχος του κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών και Ευρωπαίος Επίτροπος. Στο Βέλγιο έζησε έως τα 13 της.

Το 1971 η οικογένεια εγκαταστάθηκε στην Κάτω Σαξονία, όπου διετέλεσε πρωθυπουργός ο πατέρας της από το 1976 έως το 1990.

Σπούδασε οικονομικά στα πανεπιστήμια του Γκέτιγκεν και του Μούνστερ (Ρηνανία Βεστφαλία) αλλά και στο London School od Economics.

Στο υπουργείο Άμυνας – η πρώτη γυναίκα σε αυτή τη θέση - διορίστηκε το 2013, και παρέμεινε στην τρίτη και στην τέταρτη κυβέρνηση της Άγκελα Μέρκελ.

Το πολιτικό της ντεμπούτο έκανε το 1990, οπότε εντάχθηκε στη Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU), ενώ ενεργό ρόλο απέκτησε το 2001 στο Αννόβερο.

Από το 2003 έως το 2005 διετέλεσε υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων, Γυναικών, Οικογένειας και Υγείας στο κρατίδιο της Κάτω Σαξονίας, ενώ από το 2005 λεως το 2009 υπουργός Οικογενειακών Υποθέσεων, Ηλικιωμένων, Γυναικών και Νεολαίας και από το 2009 έως το 2013 υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Κριστίν Λαγκάρντ

Εάν η γαλλογερμανική συμφωνία προχωρήσει, η Κριστίν Λαγκάρντ θα είναι η πρώτη πρόεδρος της ΕΚΤ που δεν είναι επαγγελματίας οικονομολόγος και η δεύτερη Γαλλίδα υπήκοος που ηγείται του ιδρύματος με έδρα τη Φρανκφούρτη. Προτού αναλάβει επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η Κριστίν Λαγκάρντ ήταν η πρώτη γυναίκα που διετέλεσε υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας.

Το όνομά της είναι Κριστίν Λαλουέτ, γεννήθηκε το 1956 σε προάστιο του Παρισιού και σπούδασε στις Ηνωμένες Πολιτείες και στη Γαλλία.

Το 1974 αποφοίτησε από το σχολείο Holton-Arms School, στο Μέριλαντ, κι έπειτα σπούδασε Νομική στο Πανεπιστήμιο Παρί Ουέστ Ναντέρ λα Ντεφάνς στο Παρίσι. Το 1981, ξεκίνησε να εργάζεται ως δικηγόρος στο Παρίσι και γρήγορα έγινε μέλος του δικηγορικού γαλλικού γραφείου Baker & McKenzie, το οποίο αποτελεί ένα από τα κορυφαία δικηγορικά γραφεία παγκοσμίως. Το 1987 έγινε μέτοχος στο συγκεκριμένο γραφείο και το 1999 διευθύνων σύμβουλος.

Το 2004, ο Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ της απένειμε το μετάλλιο του Ιππότη της Λεγεώνας της Τιμής. Το 2006 το περιοδικό Forbes την κατέταξε στην 30ή θέση ανάμεσα στις πιο ισχυρές γυναίκες στον κόσμο και τον επόμενο χρόνο ανέβηκε στη δωδέκατη θέση, στην τρίτη θέση στην Ευρώπη και στη δεύτερη θέση στην Γαλλία. Το περιοδικό «Time» το 2009 και το 2010 τη συμπεριέλαβε στην ετήσια έκδοσή του με τους 100 πιο σημαντικούς ανθρώπους στον κόσμο.

Επικεφαλής του ΔΝΤ, ορίστηκε τον Ιούλιο του 2011, όταν ο Ντομινίκ Στρος Καν παραιτήθηκε, αφότου κατηγορήθηκε για απόπειρα βιασμού εναντίον καμαριέρας στο ξενοδοχείο Κάρλτον της Νέας Υόρκης.

Το 2016, η Λαγκάρντ κρίθηκε ένοχη από τη γαλλική Δικαιοσύνη για την υπόθεση Ταπί. Η επικεφαλής του ΔΝΤ καταδικάστηκε για αμέλεια, χωρίς ωστόσο να της επιβληθεί ποινή φυλάκισης.