Σταϊκούρας: Στα 36,5 δισ. ευρώ ανέρχονται τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου

Το συνολικό «ταμείο» ανέρχεται σε 36,5 δισ. ευρώ, έχοντας πληρωθεί ήδη το 50% των μεικτών χρηματοδοτικών αναγκών του έτους με βάση τα όσα ανέφερε στη Βουλή απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Τρ. Αλεξιάδη ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

“Το ποσό των 36,5 δισ. ευρώ αναλύεται ως εξής:

§   17,5 δισ. ευρώ, που είναι τα διαθέσιμα των Φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, που τηρούνται σε εμπορικές τράπεζες και στην Τράπεζα της Ελλάδος.

§   2,3 δισ. ευρώ, που είναι τα ταμειακά διαθέσιμα της Κεντρικής Διοίκησης.

§   1 δισ. ευρώ, σε SDR από τον Δεκέμβριο του 2021.

§   Και 15,7 δισ. ευρώ, κυρίως, από την τελευταία εκταμίευση από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας προς τη χώρα μας και τα υπερ-πλεονάσματα της προηγούμενης περιόδου (9 δισ. ευρώ από δόση του Μηχανισμού, 3 δισ. ευρώ από εκδόσεις χρέους και 3,7 δισ. ευρώ από τα υπερ-πλεονάσματα).

Όπως διαπιστώνετε, τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας παραμένουν σε ασφαλή επίπεδα” ανέφερε ο υπουργός που απέδωσε στο ΣΥΡΙΖΑ πρόθεση παραπλάνησης της κοινής γνώμης για το περίφημο “μαξιλάρι”.

“Τα συνολικά ταμειακά διαθέσιμα του Κράτους, στο τέλος του 2014, ανέρχονταν στα 16 δισ. ευρώ” είπε ο κ. Σταϊκούρας και πρόσθεσε:

“Εάν σε αυτά συνυπολογίσουμε ότι, στο τέλος του 2014, η αποτίμηση της συμμετοχής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στις συστημικές τράπεζες ήταν 11,6 δισ. ευρώ, τότε η συνολική «δημόσια περιουσία» που παρέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ ανέρχονταν περίπου στα 28 δισ. ευρώ.

Στο σημείο αυτό θα ανοίξω μία παρένθεση, πηγαίνοντας στον Αύγουστο του 2017.

Τότε, εξαιτίας της αναξιοπιστίας της Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, με Υπουργική Απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, ανοίγει ειδικός λογαριασμός στην Τράπεζα της Ελλάδος, με τίτλο «Ελληνικό Δημόσιο – Λογαριασμός Δημιουργίας Αποθεματικού Προσόδων από τις αγορές Κεφαλαίου».

Ο συγκεκριμένος λογαριασμός, και μόνο, αποτελεί το λεγόμενο «μαξιλάρι ασφαλείας» και όχι τα ταμειακά διαθέσιμα της Κεντρικής Διοίκησης και των Φορέων της Γενικής Κυβέρνησης.

Κλείνω την παρένθεση και πηγαίνουμε στο 2019, όπου τα συνολικά ταμειακά διαθέσιμα Κράτους και Φορέων Γενικής Κυβέρνησης διαμορφώθηκαν στα 27 δισ. ευρώ τον Ιούλιο του 2019, συν τον ειδικό Λογαριασμό.

Εάν σε αυτό το ποσό προσθέσουμε την αποτίμηση της συμμετοχής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στις συστημικές τράπεζες που κατρακύλησε στο 1,6 δισ. ευρώ τον Ιούλιο του 2019, τότε η συνολική «δημόσια περιουσία», τον Ιούλιο του 2019, ήταν 28 δισ. ευρώ.

Δηλαδή, παραδώσατε όσα παραλάβατε!” υποστήριξε ο υπουργός.