Το ΑΕΠ «χτίζει» το πακέτο της ΔΕΘ

Από το φίλτρο του ΑΕΠ, καθώς ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας στο β΄ τρίμηνο κινήθηκε πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, και της ενεργειακής κρίσης περνά το «πακέτο» της Θεσσαλονίκης που λόγω της αβεβαιότητας παραμένει ανοικτό και οι αποφάσεις για τις παροχές και τις ελαφρύνσεις θα κλειδώσουν στο «παρά ένα» των ανακοινώσεων της ΔΕΘ.

Πάνω στο τραπέζι βρίσκονται διάφορες προτάσεις τόσο για έκτακτες ενισχύσεις ύψους 1,5 δισ. ευρώ το 2022 για την αναπλήρωση των εισοδηματικών απωλειών από την ακρίβεια όσο και για μέτρα μόνιμου χαρακτήρα από το 2023 που θα καλύπτουν τις εξαγγελίες για την αύξηση των συντάξεων και την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για δημόσιους υπαλλήλους και συνταξιούχους, συν το κάτι παραπάνω που απαιτεί η κούρσα των εκλογών.

Ταυτόχρονα όμως η κυβέρνηση θέλει να έχει τη σύμφωνη γνώμη των θεσμών αλλά και τη δυνατότητα να δανείζεται φτηνά από τις αγορές, οπότε όλο το πλέγμα των παρεμβάσεων αξιολογείται από τους θεσμούς. Τυπικά το πράσινο φως για την Ελλάδα θα ανάψει στο περιθώριο του Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί αυτή την Παρασκευή στην Πράγα, όπου ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας αναμένεται να περιγράψει στους ομολόγους του τους βασικούς άξονες με τα μέτρα που βρίσκονται σε συνάρτηση με τις αντοχές του προϋπολογισμού.

Μια καλή μαγιά δημοσιονομικού χώρου περιμένει το οικονομικό επιτελείο από τα στοιχεία που θα ανακοινώσει σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ για την πορεία της οικονομίας στο β’ τρίμηνο του 2022. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η ταχύτητα θα είναι αισθητά υψηλότερη σε σχέση με την πρόβλεψη στο Πρόγραμμα Σταθερότητας για ανάπτυξη 3,1%, καθώς αναμένεται να υπερβεί το 4% φτάνοντας στα επίπεδα του 5%. Εξέλιξη που διευκολύνει τους δημοσιονομικούς χειρισμούς, καθώς απελευθερώνει χώρο για μέτρα στήριξης, αλλά –όπως σημειώνουν αρμόδιοι παράγοντες– μέρος της έκτασης από τη μεγέθυνση του ΑΕΠ έχει καλυφθεί με τις παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της ενεργειακής ακρίβειας στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Σημαντικό βέβαια «συν» είναι ότι η μεγαλύτερη ανάπτυξη (στο πρώτο τρίμηνο του 2022 η ελληνική οικονομία έτρεξε με 7%) υποστηρίζει την αποκλιμάκωση του ελλείμματος αλλά και του χρέους λόγω της ονομαστικής αύξησης των εισοδημάτων από τον υψηλό πληθωρισμό, που είναι το άλλο κομβικό κλειδί για το «πακέτο» της Θεσσαλονίκης.

Η ΕΛΣΤΑΤ θα ανακοινώσει την Παρασκευή τα στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού τον Αύγουστο, που, σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκεται κάτω από το φράγμα του 11% μετά το 12,1% του Ιουνίου και το 11,6% του Ιουλίου. Αρμόδιες πηγές εκτιμούν ότι η υποχώρηση του τιμάριθμου είναι προσωρινή, καθώς τα τύμπανα ήδη ηχούν για τη βαρυχειμωνιά που έρχεται. Η κατάσταση με τις τιμές έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο, με τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς να βομβαρδίζονται ήδη από τις διψήφιες αυξήσεις στα ράφια των σούπερ μάρκετ και να εκτροχιάζονται.

Οι πληθωριστικές πιέσεις θα πάρουν μεγάλο χρονικό διάστημα για να ξεφουσκώσουν. Ηδη στο υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζονται να αναθεωρήσουν επί το δυσμενέστερο τις προβλέψεις στο Πρόγραμμα Σταθερότητας για μέσο ετήσιο πληθωρισμό 5,6% για το 2022. Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που θα κατατεθεί τον Οκτώβριο θα υπάρχει νέο εφιαλτικό σενάριο, που θα ανεβάζει την ταχύτητα πάνω από το 8%, λόγω της ζοφερής κατάστασης με την ενεργειακή κρίση.

Πηγή: politicus.gr