UBS: Βλέπει τα κέρδη της να κατρακυλούν - «Βουτιά» 52% στο πρώτο τρίμηνο

Καθαρά κέρδη 1,03 δισ. δολαρίων για το πρώτο τρίμηνο ανακοίνωσε η ελβετική UBS, μειωμένα κατά 52% σε σχέση με πέρυσι, εν μέσω δικαστικής διαμάχης στις ΗΠΑ. Πρόκειται για τα πρώτα αποτελέσματα της ελβετικής τράπεζας μετά την ανακοίνωση της εξαγοράς της Credit Suisse.

Οι αναλυτές είχαν εκτιμήσει ότι θα εμφάνιζε καθαρά κέρδη ύψους 1,75 δισ. δολαρίων για το τρίμηνο, σύμφωνα με τη Refinitiv.

Η ελβετική τράπεζα αύξησε τις προβλέψεις της κατά 665 εκατ. δολάρια μετά από ένα θέμα δικαστικής διαμάχης για στεγαστικά ενυπόθηκα χρεόγραφα στις ΗΠΑ.

Το μόνο θετικό σημείο στις επιδόσεις της UBS αποδεικνύεται η προσέλκυση 28 δισ. δολαρίων από πλούσιους πελάτες κατά τους μήνες που προηγήθηκαν της εξαγοράς της Credit Suisse Group, σε μια πρώτη ένδειξη για το πόσα περιουσιακά στοιχεία θα μπορέσουν να διατηρήσουν οι συνδυασμένες επιχειρήσεις.

Τα καθαρά νέα κεφάλαια στην παγκόσμια επιχείρηση διαχείρισης πλούτου της εταιρείας περιλάμβαναν 7 δισεκατομμύρια δολάρια που ήρθαν μέσα σε 10 ημέρες μετά την ανακοίνωση της εξαγοράς του αντιπάλου της. Η αποκόμιση κεφαλαίων για το τρίμηνο είναι μικρότερη από το ήμισυ των 69 δισ. δολαρίων που απέσυραν οι πλούσιοι πελάτες της Credit Suisse την περίοδο αυτή.

Τα βασικά οικονομικά μεγέθη διαμορφώθηκαν ως εξής:

  • Τα έσοδα ανήλθαν σε 8,75 δισ. δολάρια έναντι 9,38 δισ. δολάρια πριν από ένα χρόνο
  • Τα λειτουργικά έξοδα ανήλθαν σε 7,2 δισ. δολάρια από 6,6 δισ. δολάρια πριν από ένα χρόνο
  • Ο δείκτης κεφαλαίων CET 1, ένα μέτρο της φερεγγυότητας της τράπεζας, διαμορφώθηκε στο 13,9% έναντι 14,1% πριν από ένα χρόνο
  • Η τράπεζα ανέφερε επίσης ότι προσέλκυσε 28 δισ. δολάρια σε καθαρά νέα κεφάλαια στη μονάδα παγκόσμιας διαχείρισης πλούτου, εκ των οποίων 7 δισ. δολάρια καταγράφηκαν τις τελευταίες 10 ημέρες του Μαρτίου και συνεπώς μετά την ανακοίνωση της εξαγοράς της Credit Suisse.

Οι μετοχές της UBS σημείωσαν άλμα άνω του 10% μετά την είδηση ότι εξαγόρασε τον περασμένο μήνα την ανταγωνίστριά της. Τότε, η UBS ανέφερε ότι η συμφωνία, η οποία είχε διαμεσολαβητή τις ελβετικές ρυθμιστικές αρχές, θα δημιουργήσει έναν «κορυφαίο παγκόσμιο διαχειριστή πλούτου» με περισσότερα από 5 δισεκατομμύρια δολάρια σε συνολικά επενδυμένα περιουσιακά στοιχεία.

Ωστόσο, οι αναλυτές της Barclays δήλωσαν ότι η αγορά «υποτιμά σημαντικά» την πολυπλοκότητα της ενσωμάτωσης της Credit Suisse στην UBS, ανέφερε το Reuters.