Ακίνητα: Ψηφιακά η μεταβίβαση από την 1η Ιανουαρίου 2024

Έτοιμη να τεθεί σε λειτουργία είναι η εφαρμογή του gov.gr για την ψηφιακή μεταβίβαση ακινήτων. Σύμφωνα με όσα είπε στο Mega ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, από την 1η Ιανουαρίου 2024 θα τεθεί σε λειτουργία ο «ψηφιακός φάκελος ακινήτου», κάνοντας έτσι πολύ πιο εύκολη τη ζωή των πολιτών σε ό,τι αφορά τα θέματα μεταβιβάσεων, δηλώσεων και μισθώσεων ακινήτων.

«Έχουν μείνει κάποιες μεγάλες προτεραιότητες, κάποια θέματα, που δεν προχώρησαν τα προηγούμενα 4 χρόνια, όπως η Δικαιοσύνη, τα ακίνητα, η υγεία. Έχουν μπει καλές βάσεις, έχει μπει η κουλτούρα της ψηφιακής Ελλάδας», είπε ο κ. Κυρανάκης και πρόσθεσε:

«Μέχρι 01/01/2024 θα μπορείς να μεταβιβάζεις το ακίνητό σου ψηφιακά στην Ελλάδα. Ένας τομέας που έχει συνδεθεί με την απόλυτη ταλαιπωρία, ένας φορέας που λέγεται κτηματολόγιο, μια διαδικασία που αφορά μεταγραφές, υποθηκοφυλακεία, δικαιολογητικά, καθυστερήσεις, όλο αυτό δουλεύουμε νυχθημερόν για να είμαστε έτοιμοι τον Ιανουάριο του 2024 και να μπορείτε να μεταβιβάσετε ψηφιακά, εύκολα το ακίνητό σας. Είναι προτεραιότητα για μας».

Στη συνέχεια, εξήγησε ότι: «Θα λειτουργεί ο ψηφιακός φάκελος μεταβίβασης ακινήτου στον οποίο ο συμβολαιογράφος θα μπαίνει σε μια ψηφιακή εφαρμογή, θα απευθύνει πρόσκληση μέσω gov.gr σε αγοραστή και πωλητή. Μέσα σε αυτό το κοινό ψηφιακό περιβάλλον θα κάνεις τα πάντα, θα διαλειτουργεί η φορολογική ενημερότητα, η ασφαλιστική ενημερότητα, μια σειρά από πολλά δικαιολογητικά».

«Η μεγάλη μεταρρύθμιση είναι ότι θα μπορείτε το ακίνητό σας, εφόσον είναι κτηματογραφημένο, να μπορείτε να το μεταβιβάζετε ψηφιακά. Θα υπάρχει ψηφιακό συμβόλαιο. Σε μια ημέρα θα μπορείς να έχεις μεταβιβάσει το ακίνητό σου», συμπλήρωσε.

Ο κ. Κυρανάκης αναφέρθηκε ακόμα στις καταστροφές από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία, λέγοντας ότι καταγράφονται ψηφιακά σε ό,τι αφορά τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους που είναι στην αρμοδιότητα του υπουργείου. «Το επόμενο διάστημα θα προσπαθήσουμε για την επόμενη φυσική καταστροφή ο συντονισμός να είναι πολύ καλύτερος, με μια ψηφιακή πλατφόρμα ώστε όλοι οι φορείς να διαλειτουργούν μεταξύ τους και να γίνεται πιο γρήγορα η δουλειά. Το βασικό είναι η πρόληψη και το βασικό που αφορά την πρόληψη και δουλεύει αυτήν την στιγμή το υπουργείο μας, έχει να κάνει κυρίως με τις πυρκαγιές. Θέλουμε να είμαστε έτοιμοι για την επόμενη αντιπυρική περίοδο», υπογράμμισε.