Χωρίς πρόστιμο οι εκπρόθεσμες δηλώσεις Ε9 και με δυνατότητα διορθώσεων

Το υπουργείο Οικονομικών έχει σκοπό να δώσει τη δυνατότητα στους φορολογούμενους να κάνουν διορθώσεις σε όλα τα στοιχεία του Ε9 από τον Ιούλιο μέχρι και το Σεπτέμβριο, ενώ ανακοίνωσε ότι δεν θα υποβληθούν πρόστιμα για τις εκπρόθεσμες δηλώσεις μέχρι τα μέσα Ιουνίου που θα εκδοθούν τα εκκαθαριστικά.

Το υπουργείο Οικονομικών έχει σκοπό να δώσει τη δυνατότητα στους φορολογούμενους να κάνουν διορθώσεις σε όλα τα στοιχεία του Ε9 από τον Ιούλιο μέχρι και το Σεπτέμβριο, ενώ ανακοίνωσε ότι δεν θα υποβληθούν πρόστιμα για τις εκπρόθεσμες δηλώσεις μέχρι τα μέσα Ιουνίου που θα εκδοθούν τα εκκαθαριστικά.

Νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα παρέχεται η δυνατότητα στους φορολογούμενους να υποβάλουν το έντυπο Ε9 του 2014 κατά το τρίμηνο χρονικό διάστημα από τον Ιούλιο έως και τον Σεπτέμβριο, ώστε να διορθώσουν τυχόν λάθη ή παραλείψεις που θα βρούν στα εκκαθαριστικά σημειώματα του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.), τα οποία θα εκδοθούν τον Ιούνιο, προτίθεται να καταθέσει στη Βουλή η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Δείτε εδώ τα μυστικά και τις παγίδες για το Ε9

Επίσης το υπουργείο Οικονομικών διευκρίνησε ότι λόγω της εφαρμογής του ΕΝΦΙΑ για πρώτη φορά, οι δηλώσεις στοιχείων ακινήτων (Ε9) έτους 2014, οι οποίες θα υποβληθούν μέχρι την έκδοση των εκκαθαριστικών-δηλώσεων του φόρου στα μέσα Ιουνίου, με βάση νομοθετική ρύθμιση που θα προωθηθεί για ψήφιση, δεν θα επιβαρύνονται με πρόστιμα.

Μετά την έκδοση των εκκαθαριστικών, θα προβλεφθεί νομοθετικά εύλογος χρόνος για διορθώσεις τυχόν λαθών χωρίς επιβαρύνσεις.

Σημειώνεται ότι η ηλεκτρονική εφαρμογή του Περιουσιολογίου (Ε9) παραμένει ανοικτή (σήμερα είναι η 103η ημέρα λειτουργίας της) και το 50% των δηλώσεων έχει υποβληθεί τις τελευταίες πέντε ημέρες.

 

Δείτε εδώ τον οδηγό για αυθαίρετα και ημιυπαίθριους: Τι πρέπει να δηλώσουμε στο Ε9

 

Με τη ρύθμισηγια τις διορθώσεις, οι φορολογούμενοι θα μπορούν να μεταβάλουν πληροφοριακά στοιχεία για τα σπίτια, τα οικόπεδα, τα αγροτεμάχια και τα λοιπά ακίνητα που κατείχαν την 1η-1-2014 και τα οποία είχαν συμπεριλάβει σε δηλώσεις Ε9 των ετών 2005-2014, υποβάλλοντας αρχικές ή τροποποιητικές δηλώσεις Ε9 έτους 2014 χωρίς επιβαρύνσεις με πρόστιμα. Τα αποτελέσματα της εκ των υστέρων υποβολής αρχικών ή τροποποιητικών δηλώσεων Ε9 θα είναι να μεταβληθούν τα ποσά του ΕΝ.Φ.Ι.Α. που θα τους έχουν καταλογιστεί με τα εκκαθαριστικά τα οποία θα έχουν εκδοθεί από το υπουργείο Οικονομικών τον Ιούνιο. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι φορολογούμενοι θα μπορούν να αξιοποιούν τη δυνατότητα υποβολής αρχικών ή τροποποιητικών δηλώσεων Ε9 χωρίς πρόστιμα, για να μειώνουν τυχόν εξωπραγματικά ποσά ΕΝ.Φ.Ι.Α. που είναι πολύ πιθανό να έχουν καταλογιστεί σε βάρος τους με τα αρχικά εκκαθαριστικά σημειώματα που θα εκδοθούν τον Ιούνιο, κυρίως λόγω της επιβολής του νέου αυτού φόρου για πρώτη φορά.

Στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν ότι είναι πολύ πιθανό, εξαιτίας της επιβολής φόρου ακινήτων για πρώτη φορά στα αγροτεμάχια και τις λοιπές εκτάσεις γης εκτός σχεδίου, να γίνουν πολλά λάθη κατά τον υπολογισμό των τελικών επιβαρύνσεων ειδικά για τα ακίνητα αυτά. Όπως εκτιμούν αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου, τα λάθη που είναι πολύ πιθανό να εμφανιστούν στα εκκαθαριστικά σημειώματα του ΕΝ.Φ.Ι.Α. θα οφείλονται κατά κύριο λόγο σε ελλιπή ή λανθασμένα στοιχεία τα οποία έχουν δηλώσει πολλοί φορολογούμενοι, σε έντυπα Ε9 των ετών 2005-2013 ή και στο έντυπο του 2014, για τις εκτός σχεδίων πόλεων ή οικισμών εδαφικές εκτάσεις που κατέχουν. Τα λάθη αυτά θα δοθεί η ευκαιρία στους φορολογούμενους να τα διορθώσουν στο τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου 2014, με την υποβολή αρχικών ή τροποποιητικών δηλώσεων Ε9, που θα έχει ως συνέπεια την έκδοση νέων τροποποιημένων εκκαθαριστικών σημειωμάτων όπου τα ποσά του καταλογισθέντος ΕΝ.Φ.Ι.Α. θα έχουν «προσγειωθεί» σε λογικά επίπεδα.