Επιταχύνονται οι πλειστηριασμοί ακινήτων: 2.637 έχουν προγραμματιστεί το Νοέμβριο

Επιταχύνουν του πλειστηριασμούς ακινήτων οι τράπεζες στο τελευταίο δίμηνο του έτους προκειμένου να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα των κόκκινων δανείων. Για τον Νοέμβριο έχουν προγραμματιστεί 2.637 πλειστηριασμοί ενώ μέχρι στιγμής η χρονιά κλείνει με 1.464 ακίνητα που βγαίνουν στο σφυρί τον Δεκέμβριο.

Την ίδια ώρα επιταχύνονται οι εξώσεις των ιδιοκτητών από εκπλειστηριασμένα ακίνητα τα οποία πέρασαν στα χέρια τους και πρόκειται να τα εκποιήσουν αλλά και από ακίνητα που θα βγουν στο ηλεκτρονικό σφυρί τους επόμενους μήνες.

«Το ζήτημα των κόκκινων δανείων παραμένει σοβαρό και χρήζει άμεσης αντιμετώπισης» λένε κύκλοι Φλαμπουράρη στο ΑΠΕ. «Πρέπει να βρεθούν λύσεις που θα μειώνουν τα κόκκινα δάνεια, ξεκινώντας από τα μεγάλα και ειδικότερα από τις κραυγαλέες υποθέσεις στρατηγικών κακοπληρωτών και όχι από πλειστηριασμούς της μικρής και μεσαίας κατοικίας» πρόσθεταν οι ίδιοι κύκλοι περιγράφοντας τη λογική της κυβέρνησης.

Να σημειωθεί ότι οι δανειστές απαιτούν να τρέξουν γρήγορα οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και ζητούν να πραγματοποιηθούν 130.000 μέχρι το 2021.

Στην ηλεκτρονική πλατφόρμα e-auctions.gr έχουν αναρτηθεί μέχρι στιγμής συνολικά 21.892, με τους 786 εξ αυτών να έχουν προγραμματιστεί για την επόμενη εβδομάδα. Πλειστηριασμούς ακινήτων προγραμματίζει και η ΑΑΔΕ. Συγκεκριμένα αυτό τον μήνα εκποιούνται 29 ακίνητα φορολογουμένων με οφειλές στην εφορία. Μεταξύ αυτών και το τριώροφο νεοκλασικό κτίριο στη Βουκουρεστίου, στο Κολωνάκι που στέγαζε την επιχείρηση του Λάκη Γαβαλά, το οποίο βγαίνει στο σφυρί στις 21 Νοεμβρίου με τιμή εκκίνησης 1.800.000 ευρώ.

Μέχρι το τέλος του έτους έχουν αναρτηθεί για να διενεργηθούν σχεδόν 4.000 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί. Από αυτούς, 3.776 αφορούν ακίνητα μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται 601 κατοικίες, 12 ξενοδοχειακές μονάδες και 145 καταστήματα, ενώ τη λίστα συμπληρώνουν γραφεία, οικόπεδα, βιομηχανικά και βιοτεχνικά κτίρια, αγροτεμάχια κ.ά. Επίσης έχουν ήδη δρομολογηθεί 1.676 εκποιήσεις για τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2019 με τη λίστα να εμπλουτίζεται καθημερινά.

Από την αρχή της λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας μέχρι έχουν ολοκληρωθεί 11.713 πλειστηριασμοί. Σε πρώτο πλάνο βρίσκονται τα ακίνητα, (από κατοικίες, επιχειρήσεις, γραφεία, μέχρι ξενοδοχεία και αποθήκες) αν και από το ηλεκτρονικό σφυρί δεν έχουν γλιτώσει ούτε τα κινητά περιουσιακά στοιχεία όσων χρωστούν σε τράπεζες, Δημόσιο ή σε ιδιώτες. Συνολικά, μέχρι σήμερα ολοκληρώθηκαν 511 πλειστηριασμοί κινητών περιουσιακών στοιχείων (αυτοκίνητα, μηχανήματα, έπιπλα και ηλεκτρονικά είδη).

Σχεδόν οκτώ στα δέκα ακίνητα που εκποιήθηκαν κατέληξαν στα χέρια των τραπεζών και λίγα είναι αυτά που βρίσκουν αγοραστή. Οι υπόλοιποι πλειστηριασμοί είτε κηρύσσονται άγονοι λόγω έλλειψης αγοραστικού ενδιαφέροντος, είτε αναστέλλονται λόγω ρύθμισης της τράπεζας με τον οφειλέτη πριν το ακίνητο βγει στο σφυρί ή κάποιας νέας δικαστικής απόφασης. Συνολικά έχουν ανασταλεί 3.246 πλειστηριασμοί, ενώ 210 ματαιώθηκαν.