Κομισιόν: Πλαφόν στο φυσικό αέριο και ανώτατο όριο στα έσοδα εταιρειών ηλεκτρικού ρεύματος

 

Τα πέντε μέτρα που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης παρουσίασε η Πρόεδρός της, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, που χαρακτήρισε αστρονομικές τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας. 

«Αντιμετωπίζουμε μια εξαιρετική κατάσταση, επειδή η Ρωσία είναι ένας αναξιόπιστος προμηθευτής και χειραγωγεί τις ενεργειακές μας αγορές. Η ενότητα και η αλληλεγγύη μας θα διασφαλίσουν ότι θα επικρατήσουμε» δήλωσε η ίδια.

Στην εισαγωγική της τοποθέτηση φρόντισε να τονίσει ότι η Ε.Ε. αύξησε την ετοιμότητά της στον ενεργειακό της εφοδιασμό μέσω της μείωσης της ζήτησης – γεγονός που επέτρεψε στις κοινές ευρωπαϊκές αποθήκες να βρίσκονται στο 82%.

Επίσης, η Ένωση ανέπτυξε συνεργασία για ενεργειακά ζητήματα για προμήθεια αερίου από τις ΗΠΑ, τη Νορβηγία, την Αλγερία, το Αζερμπαϊτζάν και άλλους. Για παράδειγμα, η Νορβηγία παραδίδει τώρα περισσότερο φυσικό αέριο στην ΕΕ από ό,τι η Ρωσία. Και πραγματοποιούνται μαζικές επενδύσεις σε εγχώριες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μέσω του RePowerEU.

«Αλλά βλέπουμε επίσης ότι η χειραγώγηση των αγορών φυσικού αερίου έχει δευτερογενείς επιπτώσεις στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Είμαστε αντιμέτωποι με αστρονομικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και με τεράστια αστάθεια της αγοράς», συμπλήρωσε.

Οπότε, τα μέτρα που προτείνει η Κομισιόν για να συζητηθούν με αρμόδιους υπουργούς την Παρασκευή, έχουν ως εξής:

  • 1. Υποχρεωτικός στόχος για τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας σε ώρες αιχμής. Έξυπνη εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας.
  • 2. Πλαφόν στα έσοδα των εταιρειών που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια με χαμηλότερο κόστος (ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κ.λπ.). Θα προτείνουμε να επανακατανεμηθούν αυτά τα απροσδόκητα κέρδη για να στηρίξουν τους ευάλωτους ανθρώπους και τις εταιρείες για να προσαρμοστούν.
  • 3. Το ίδιο πρέπει να ισχύσει και για τα απροσδόκητα κέρδη των εταιρειών ορυκτών καυσίμων.
  • 4. Τέταρτον, πρέπει να υποστηριχθούν οι εταιρείες παροχής ενέργειας για να αντιμετωπίσουν την αστάθεια των αγορών. Διευκόλυνση της στήριξης ρευστότητας από τα κράτη μέλη για τις εταιρείες ενέργειας.
  • 5. Πέμπτον, θα προτείνουμε ένα ανώτατο όριο, πλαφόν για το ρωσικό φυσικό αέριο. Πρέπει να μειώσουμε τα έσοδα της Ρωσίας, τα οποία ο Πούτιν χρησιμοποιεί για να χρηματοδοτήσει αυτόν τον αποτρόπαιο πόλεμο κατά της Ουκρανίας.

Η αντίδραση του Πούτιν 

Εν όψει των ανακοινώσεων ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είχε αναγγείλει ότι θα διακοπεί η ροή φυσικού αερίου εάν η Ε.Ε. επιβάλλει πλαφόν στις εισαγωγές ρωσικών ενεργειακών αγαθών.

Ο ρώσος πρόεδρος επέκρινε τις εκκλήσεις της Ευρώπης για την επιβολή πλαφόν στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου χαρακτηρίζοντάς την «ανόητη» και είπε ότι η Ρωσία θα αποχωρήσει από τα συμβόλαια προμηθειών της αν η Δύση επιβάλει πλαφόν στις τιμές των ρωσικών εξαγωγών.

Η Μόσχα δεν θα έχει πρόβλημα να πουλάει ανά τον κόσμο τις τεράστιες ενεργειακές πηγές της παρά τις δυτικές κυρώσεις, επισήμανε ο ρώσος πρόεδρος, υποστηρίζοντας ότι η επιβολή πλαφόν θα οδηγούσε σε αυξήσεις τιμών και ότι η παγκόσμια ζήτηση ρωσικής ενέργειας είναι μεγάλη. Σημείωσε εξάλλου ότι η Ρωσία έχει συμφωνήσει σε όλες τις βασικές παραμέτρους για την πώληση φυσικού αερίου στην Κίνα μέσω της Μογγολίας.