Τα 10 "καυτά" ερωτήματα των επενδυτών και οι απαντήσεις της UBS

Σε 10 "καυτά" ερωτήματα των επενδυτών απαντά η UBS σε νέα της έκθεση, συστήνοντας τρόπους να εκμεταλλευτεί κανείς τις ευκαιρίες που δημιουργούνται κατά την ανάκαμψη από την πανδημία αλλά και μετά καθώς και με βάση τα νέα δεδομένα που φέρνει η κλιματική αλλαγή. Πρέπει να ανησυχούμε για τον πληθωρισμό, υπάρχει περιθώριο για κέρδη στις μετοχές μετά το ισχυρό ράλι, βρισκόμαστε προ των πυλών μία νέας bull market των εμπορευμάτων, είναι το bitcoin… πολύ μεγάλο για να το αγνοήσει κανείς επενδυτικά και ποιο είναι το επόμενο μεγάλο παγκόσμιο επενδυτικό story, είναι μεταξύ των κρίσιμων θεμάτων που εξετάζει η ελβετική τράπεζα.

1. Πρέπει να ανησυχούμε για τον πληθωρισμό;

Ο πληθωρισμός αυξάνεται καθώς επιταχύνεται η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη. Η UBS όμως εκτιμά ότι η άνοδος του πληθωρισμού θα αποδειχθεί προσωρινή και αναμένει ότι οι κεντρικές τράπεζες θα διατηρήσουν τα επιτόκια πολιτικής αμετάβλητα. Για τους επενδυτές, μια περίοδος υψηλότερου πληθωρισμού και χαμηλών επιτοκίων θα σημαίνει ακόμη πιο βαθιά αρνητικά πραγματικά επιτόκια στις θέσεις στα μετρητά, κάτι που αυξάνει το κίνητρο για μείωση αυτών των θέσεων και για τοποθετήσεις σε assets.

Η πρόσφατη αύξηση του πληθωρισμού, κατά την άποψη της ελβετικής τράπεζας, αντικατοπτρίζει τις συγκρίσεις από έτος σε έτος, οι οποίες θα εξασθενίσουν, την αύξηση των τιμών των εμπορευμάτων από τεχνητά χαμηλά επίπεδα λόγω της πανδημίας και μια αύξηση της ζήτησης καθώς οι οικονομίες ανοίγουν ξανά.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Fed δήλωσαν ότι πιστεύουν πως η αύξηση του πληθωρισμού θα είναι "παροδική", ενώ οι προσδοκίες της αγοράς είναι ότι τα επιτόκια δεν θα αυξηθούν έως τουλάχιστον το 2024.

Συνεπώς, σε ένα περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων, αυξανόμενου πληθωρισμού και ισχυρών μέτρων στήριξης από την πλευρά της νομισματικής πολιτικής, οι επενδυτές που επιθυμούν να προστατεύσουν και να αυξήσουν τον πραγματικό τους πλούτο θα πρέπει να επενδύσουν επιπλέον μετρητά, τονίζει η UBS. Ενώ οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό ενδέχεται να προκαλέσουν περιόδους μεταβλητότητας, διατηρεί μια θετική στάση για τις μετοχές ενώ εκτιμά ότι το "κυνήγι των αποδόσεων" θα στηρίξει τα ομόλογα, κρατικά και εταιρικά, υψηλότερων αποδόσεων, όπως αυτά σε ΗΠΑ και Ασία.

2. Πώς μπορεί να επενδύσει κανείς τη στιγμή που οι αγορές είναι σε ιστορικά υψηλά;

Οι μετοχές των ΗΠΑ και παγκοσμίως έχουν σημειώσει αρκετή μεταβλητότητα τις τελευταίες δύο εβδομάδες, αλλά παραμένουν κοντά στα ιστορικά τους υψηλά. Με τις αγορές να έχουν ήδη αποτιμήσει τα πολύ καλά νέα για την οικονομία χάρη στους εμβολιασμούς, η UBS αναμένει περιόδους αστάθειας τους επόμενους μήνες. 

Πέραν της βραχυπρόθεσμης δυναμικής, βλέπει τρία πιθανά stories που θα "οδηγήσουν" τις αγορές: η συνέχιση του "χαμηλότερα για περισσότερο διάστημα" σε ό,τι αφορά τα επιτόκια, τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη, η επιστροφή της "χρυσής 10ετίας του 1920" με ισχυρή ανάπτυξη ή μία εκδοχή του "στασιμοπληθωρισμού", με υψηλό πληθωρισμό και πιο αργή ανάπτυξη. Τα δύο πρώτα είναι πιο πιθανά και η UBS τα θεωρεί θετικά stories για τις προοπτικές των risk assets. 

Ως αποτέλεσμα, συμβουλεύει τους μακροπρόθεσμους επενδυτές να παραμείνουν risk-on και να παραμείνουν στις θέσεις τους στις αγορές. Ωστόσο, μετά από μία περίοδο πολύ ισχυρών αποδόσεων, τα πολύ καλά νέα έχουν αποτιμηθεί από τις αγορές και έτσι οι μετοχές μπορεί να γίνουν πιο ευάλωτες σε αρνητικές εκπλήξεις. 

3. Υπάρχει ο κίνδυνος να εκτροχιαστεί το ράλι μετοχών;

Οι επενδυτές συνεχίζουν να βρίσκονται αντιμέτωποι με τις ειδήσεις για την αύξηση των κρουσμάτων διεθνώς, την αύξηση των πληθωριστικών πιέσεων και την αύξηση των γεωπολιτικών εντάσεων. Κατά την UBS, αυτές οι ανησυχίες ωστόσο αποτελούν περισσότερο πηγή μεταβλητότητας, παρά κίνδυνοι ή εξελίξεις που ενδέχεται να τερματίσουν το ράλι των μετοχών. Πιστεύει ότι το trade της αναθέρμανσης της οικονομίας έχει δρόμο ακόμη και προτείνει στους επενδυτές να χρησιμοποιούν τις περιόδους αστάθειας της αγοράς ως ευκαιρία επενδύσεων αλλά και προστασίας του χαρτοφυλακίου τους.

Όπως τονίζει η UBS, τα ιατρικά δεδομένα δείχνουν ότι τα εμβόλια παραμένουν αποτελεσματικά, ακόμη και κατά των νέων μεταλλάξεων. Αρκετές οικονομίες - συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Ευρωζώνης και του Ηνωμένου Βασιλείου - συνεχίζουν να κινούνται προς το άνοιγμα, ενώ το σκηνικό της δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής παραμένει υποστηρικτικό για τις μετοχές, με την Fed να επαναλαμβάνει τη δέσμευσή της για χαλαρή πολιτική.

Έτσι, η UBS εκτιμά ότι οι επενδυτές θα πρέπει να τοποθετηθούν για περαιτέρω ανοδική πορεία στις αγορές, με έμφαση στους νικητές της αναθέρμανσης της οικονομίας, που ήταν και οι χαμένοι του 2020. Οι προτιμήσεις της περιλαμβάνουν τις μετοχές του κλάδου των τραπεζών και της ενέργειας, της μικρής κεφαλαιοποίησης, αναδυόμενες αγορές και ιαπωνικές μετοχές.

4. Είναι το Bitcoin πολύ "μεγάλο για να το αγνοήσει κανείς";

Αφού έφτασε σε ρεκόρ πάνω από τα 64.000 δολάρια στα μέσα Απριλίου, το Bitcoin υποχώρησε κατά περίπου 35%. Το κλίμα γύρω από τα κρυπτονομίσματα έχει υπονομευτεί τόσο από τους εποπτικούς περιορισμούς στην Κίνα όσο και από την αντιστροφή της απόφασης της Tesla να αποδεχθεί το Bitcoin ως πληρωμή. 

Παρόλο που δεν μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα για μελλοντικά κέρδη στις τιμές των κρυπτονομισμάτων, η UBS τα βλέπει ως μία κερδοσκοπική αγορά και επί του παρόντος δεν υπάρχουν ουσιαστικές περιπτώσεις πραγματικής χρήσης τους. Οι επενδυτές που αναζητούν έκθεση σε περιουσιακά στοιχεία ψηφιακών πληρωμών μπορούν να εξετάσουν το fintech, προτείνει η ελβετική τράπεζα.

5. Θα συνεχιστεί το ράλι εμπορευμάτων;

Ένα ευρύ ράλι στα εμπορεύματα έχει ωθήσει την τιμή των βασικών πρώτων υλών σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. Κατά την άποψη της UBS, αυτή δεν είναι η αρχή ενός νέου σούπερ-κύκλου των εμπορευμάτων αλλά το περιβάλλον παραμένει υποστηρικτικό για τις τιμές της ενέργειας και των βασικών μετάλλων και τηρεί θετική στάση γενικότερα για τα εμπορεύματα. Όπως εκτιμά, αναμένεται να επωφεληθούν από την επιτάχυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης μετά από την τεράστια δημοσιονομική τόνωση στις ΗΠΑ, την οικονομική ομαλοποίηση και την αύξηση της καταναλωτικής ζήτησης. 

Προτείνει λοιπόν στους επενδυτές να τηρήσουν long θέσεις στο αργό πετρέλαιο και τα βασικά μέταλλα, και να κοιτάξουν τα πολύτιμα μέταλλα που θα επωφεληθούν από τη βιομηχανική ζήτηση. Προτιμά επίσης την ευρεία έκθεση στα αγροτικά εμπορεύματα, ενώ εκτιμά ότι οι μετοχές του κλάδου της ενέργειας των ΗΠΑ θα υπεραποδώσουν. Το σκηνικό υποστηρίζει επίσης τις τιμές των βασικών μετάλλων και τις μετοχές των μεταλλευτικών εταιρειών, ενώ τα νομίσματα εμπορευμάτων όπως το δολάριο Αυστραλίας, το ρωσικό ρούβλι, η κορώνα Νορβηγίας και το δολάριο Καναδά, αναμένεται επίσης να σημειώσουν περαιτέρω ανοδική πορεία.

6. Ποιες είναι οι μακροπρόθεσμες ευκαιρίες στην Ασία;

Η ασιατική οικονομία έχει αναπτυχθεί περισσότερο από τρεις φορές τα τελευταία είκοσι χρόνια, με την οικονομία της Κίνας να σημειώνει πενταπλάσια αύξηση την ίδια περίοδο. 

Ωστόσο, παρά την αυξανόμενη οικονομική ισχύ της περιοχής, τα οφέλη διαφοροποίησης και την αφθονία των μελλοντικών θεμάτων ανάπτυξης, πολλοί επενδυτές παραμένουν σημαντικά χαμηλά επενδεδυμένοι στην περιοχή. Η UBS θεωρεί ότι ήρθε η ώρα οι επενδυτές να κλείσουν αυτό το "κενό" στα χαρτοφυλάκιά τους και να κοιτάξουν την περιοχή της Ασίας, αυξάνοντας τις θέσεις τους σε μετοχές και στα ομόλογα υψηλής απόδοσης.

7. Ποιο είναι το "The Next Big Thing" στις αγορές;

Ο δείκτης "FANG +" του NYSE που περιλαμβάνει τις 10 πιο διαπραγματεύσιμες μετοχές τεχνολογίας των ΗΠΑ, έχει υποχωρήσει κατά 12% σε σχέση με το ιστορικό υψηλό που σημειώθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο, εν μέσω των ανησυχιών για τον πληθωρισμό αλλά και της πολιτικής. 

Οι κινεζικές μετοχές του κλάδου του διαδικτύου έχουν επίσης "χτυπηθεί" έντονα, οδηγώντας τον ευρύτερο δείκτη MSCI Κίνας σε έδαφος bear market.

Ενώ τα "μεγάλα ονόματα" από τον κλάδο της τεχνολογίας παραμένουν σημαντικά για τους παγκόσμιους επενδυτές, η UBS εκτιμά ότι η αξία θα μετατοπιστεί σε αυτό που θεωρείται πλέον ως το επόμενο μεγάλο γεγονός για τις αγορές, που δεν είναι άλλο από τους κλάδους του fintech, του healthtech (δηλαδή τεχνολογικές υπηρεσίες υγείας), το 5G και το Greentech (πράσινη τεχνολογία).

8. Ποιες είναι οι μεγάλες ευκαιρίες στο Greentech;

Το Greentech είναι ένα από τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά των βιώσιμων επενδύσεων και ανάμεσα στα προτιμώμενα μακροπρόθεσμα επενδυτικά θέματα, τονίζει η UBS. 

Μετά τη σημαντική απόδοση των μετοχών από τις εταιρείες που ασχολούνται με την καθαρή ενέργεια το 2020, έχουμε δει μια διόρθωση από τα τέλη Ιανουαρίου. Ωστόσο, παρά τις πρόσφατες έντονες διακυμάνσεις, η ελβετική τράπεζα εξακολουθεί να πιστεύει ότι το Greentech προσφέρει μακροπρόθεσμη αξία, ακόμη και αν στο εγγύς μέλλον οι επενδυτές πρέπει να είναι επιλεκτικοί ως προς τις αποτιμήσεις.

Οι επενδυτές πρέπει να επικεντρωθούν ειδικότερα σε τομείς όπου οι στόχοι ουδέτερου ισοζυγίου άνθρακα θα δημιουργήσουν ευκαιρίες, όπως 1) οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, καθώς όπως αναφέρει η UBS ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) πιστεύει ότι η παγκόσμια ηλεκτρική ενέργεια - ηλιακή και αιολική - πρέπει να φτάσει το 40-45% έως το 2040 (από το σημερινό επίπεδο του 8%) για την επίτευξη βιώσιμων στόχων, καθώς και β) επιλεγμένες παγκόσμιες αυτοκινητοβιομηχανίες με σταθερές στρατηγικές ηλεκτροδότησης και παραγωγούς  μπαταριών, αισθητήρων, μετατροπέων και φορτιστών ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

9. Ποιες είναι οι ευκαιρίες στον κλάδο της Υγείας;

Με τα έξοδα υγειονομικής περίθαλψης να αυξάνονται καθώς ο παγκόσμιος πληθυσμός μεγαλώνει, η εστίαση στην εξεύρεση οικονομικά αποδοτικών λύσεων θα αυξηθεί. Η UBS βλέπει συναρπαστικές ευκαιρίες για τεχνολογικές προσεγγίσεις που βελτιώνουν τα αποτελέσματα της υγείας με χαμηλότερο κόστος. Τα ιδιωτικά κεφάλαια μπορούν να αποτελέσουν βασική πηγή κεφαλαίων για την υποστήριξη μιας τέτοιας καινοτομίας, προσφέροντας έκθεση σε εταιρείες που βρίσκονται σε αρχικό στάδιο και που έχουν δυνατότητα ταχείας ανάπτυξης. 

Για τους επενδυτές που έχουν κάποια ρευστότητα, η UBS πιστεύει ότι οι επενδύσεις σε private equity μπορούν να συμβάλουν στη σύλληψη των τάσεων καινοτομίας και ψηφιοποίησης στην υγειονομική περίθαλψη.

Με 146.000 ιδιωτικές εταιρείες υγειονομικής περίθαλψης, σε σύγκριση με μόλις 2.700 να είναι εισηγμένες, το σύμπαν δυνητικών επενδυτικών εταιρειών για το private equity είναι μεγαλύτερο. Οι επενδυτές μπορούν να αξιοποιήσουν τα εξειδικευμένα σετ δεξιοτήτων των διαχειριστών αυτών για να κερδίσουν από τις ολοένα αυξανόμενες επενδυτικές ευκαιρίες στον τομέα της Υγείας.

10. Πώς μπορεί κανείς να αυξήσει το εισόδημα στο χαρτοφυλάκιό του;

Η άνοδος των  αποδόσεων των 10ετών ομολόγων των ΗΠΑ έχει επιβραδυνθεί τους τελευταίους μήνες, αν και εξακολουθούν να σημειώνουν αύξηση κατά 70 μονάδες βάσης σε ετήσια βάση. Η UBS εκτιμά ότι οι αποδόσεις είναι πιθανό να αυξηθούν περαιτέρω φέτος καθώς η οικονομική δραστηριότητα ομαλοποιείται. Ωστόσο, αξιωματούχοι της Fed έχουν δηλώσει ότι θα διατηρήσουν την πολιτική χαλαρή και αναμένεται ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν χαμηλά για περισσότερο διάστημα. 

Σε αυτό το πλαίσιο, το κυνήγι της απόδοσης θα παραμείνει δύσκολο. Ωστόσο, η UBS εξακολουθεί να βλέπει αύξηση του εισοδήματος στα επενδυτικά χαρτοφυλάκια. Οι επενδυτές κυνηγούν τις αποδόσεις έχουν πολλές επιλογές, όπως μετοχές που πληρώνουν μερίσματα, ιδιωτικές πιστώσεις και στρατηγικές δανεισμού. Επίσης, σημαντικές ευκαιρίες εντοπίζονται και στα αμερικανικά ομόλογα υψηλής απόδοσης και στα ομόλογα υψηλής απόδοσης της Ασίας, δεδομένης της ελκυστικής τους αποτίμησης.