Το τελικό σχέδιο για το φόρο ακινήτων: Ποιοι ευνοούνται και ποιοι επιβαρύνονται

Το τελικό σχέδιο για το φόρο ακινήτων έχει ετοιμάσει η κυβέρνηση, το οποίο προβλέπει μειώσεις έως και 23,2% για απλά διαμερίσματα, αλλά και έως 45% για πολύ ακριβές ιδιοκτησίες που αποτελούνται από οικόπεδα φιλέτα. Περισσότερο φόρο θα πληρώσουν όσοι έχουν μεσαία οικόπεδα σε αστικές περιοχές, αγροτεμάχια και ακίνητη περιουσία αξίας 200-400.000 ευρώ καθώς και όσοι έχουν αγροτεμάχια εκτός σχεδίου και αυθαίρετα.

Το τελικό σχέδιο για το φόρο ακινήτων έχει ετοιμάσει η κυβέρνηση, το οποίο προβλέπει μειώσεις έως και 23,2% για απλά διαμερίσματα, αλλά και έως 45% για πολύ ακριβές ιδιοκτησίες που αποτελούνται από οικόπεδα φιλέτα. Περισσότερο φόρο θα πληρώσουν όσοι έχουν μεσαία οικόπεδα σε αστικές περιοχές, αγροτεμάχια και ακίνητη περιουσία αξίας 200-400.000 ευρώ καθώς και όσοι έχουν αγροτεμάχια εκτός σχεδίου και αυθαίρετα.

Ειδικότερα, οι μειώσεις φόρου θα φθάσουν μέχρι 23,2% για όσους φορολογούμενους κατέχουν μόνο ηλεκτροδοτούμενα διαμερίσματα και μέχρι 45% για τις πολύ ακριβές ιδιοκτησίες, που αποτελούνται από βίλλες και οικόπεδα-φιλέτα.

Αντίθετα, οι συνολικές φορολογικές επιβαρύνσεις στην ακίνητη περιουσία θα αυξηθούν για όσους κατέχουν μονοκατοικίες και οικόπεδα σε αστικές περιοχές, διαμερίσματα, μονοκατοικίες και λοιπά κτίσματα που είναι «κενά» και δεν ηλεκτροδοτούνται, καθώς και για όσους είναι ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων, αγρών και λοιπών εδαφικών εκτάσεων σε περιοχές εκτός σχεδίων πόλεων ή οικισμών.

(Δείτε εδώ παραδείγματα φόρου ακινήτων για ακίνητα σε όλη την Ελλάδα)

Τι άλλαξε στο σχέδιο για το φόρο ακινήτων

Σε σύγκριση με τα όσα είχαν αποκαλυφθεί πριν από 3 εβδομάδες σχετικά με τις ρυθμίσεις για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, το νέο σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει συντελεστές βασικού φόρου μειωμένους κατά 3,5%-8,5% για τις κατοικίες και τα λοιπά κτίσματα που βρίσκονται περιοχές με τιμές ζώνης από 501 έως 1.750 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο και αυξημένους κατά 4,5%-5,2% για τις κατοικίες και τα λοιπά κτίσματα που βρίσκονται σε περιοχές με τιμές ζώνης από 3.251 έως 4.500 ευρώ ανά τ.μ.

Τα οικόπεδα εντός σχεδίου

Όσον αφορά στα οικόπεδα εντός σχεδίου ή εντός οικισμού οι αλλαγές που επέρχονται στα όσα είχαν γίνει γνωστά πριν από 3 εβδομάδες, προβλέπουν σημαντικές μειώσεις των συντελεστών  φόρου για τα οικόπεδα αξίας από 2 έως 150 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο και μεγάλες αυξήσεις συντελεστών για τα οικόπεδα αξίας πάνω από 200 ευρώ ανά τ.μ.

Ποιοι πληρώνουν τα σπασμένα

Το νέο σχέδιο εξακολουθεί να οδηγεί σε αυξήσεις φορολογικών επιβαρύνσεων για τις παρακάτω περιπτώσεις φορολογουμένων:

  • Όσους κατέχουν μονοκατοικίες και η συνολική αντικειμενική αξία όλων των κτισμάτων και εντός σχεδίου οικοπέδων που περιλαμβάνονται στην περιουσία τους δεν υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ. Οι φορολογούμενοι αυτοί πληρώνουν σήμερα μόνο το «χαράτσι» για τις ηλεκτροδοτούμενες μονοκατοικίες τους, ενώ τα οικόπεδα στα οποία βρίσκονται οι κατοικίες αυτές απαλλάσσονται από τη φορολογία. Επιπλέον, οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι απαλλάσσονται από τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας για τις κατοικίες και τα οικόπεδά τους. Με τον Ενιαίο Φόρο θα πληρώνουν και για τις μονοκατοικίες και για τα οικόπεδα.
  • Όσους κατέχουν κτίσματα και εντός σχεδίου οικόπεδα μεσαίας συνολικής αντικειμενικής αξίας, δηλαδή άνω των 200.000 και μέχρι 400.000 ευρώ, οι οποίοι σήμερα πληρώνουν πολύ μικρά ποσά ΦΑΠ.
  • Όσους κατέχουν μόνο αγροτεμάχια, αγρούς, βοσκοτόπους και λοιπές εκτάσεις γης εκτός σχεδίων πόλεων. Τα ακίνητα αυτά θα υπαχθούν για πρώτη φορά σε φόρο.
  • Όσους κατέχουν αυθαίρετα κτίσματα σε περιοχές εκτός σχεδίων πόλεων ή οικισμών, καθώς θα πληρώνουν φόρο όχι μόνο για τα κτίσματα αλλά και για τις εκτάσεις στις οποίες αυτά έχουν ανεγερθεί.
  • Όσους φορολογούμενους κατέχουν κτίσματα και οικόπεδα σε περιοχές εντός σχεδίων πόλεων και ταυτόχρονα εκτάσεις γης σε περιοχές εκτός σχεδίων πόλεων, όπως αγροτεμάχια, αγρούς, βοσκότοπους, δάση κ.λπ.
  • Χιλιάδες ιδιοκτήτες κτισμάτων (διαμερισμάτων, μονοκατοικιών και καταστημάτων) τα οποία έχουν μείνει ανεκμετάλλευτα, επειδή έχουν ξενοικιαστεί και έχουν πάψει να ηλεκτροδοτούνται, οπότε δεν επιβαρύνονται σήμερα με το «χαράτσι». Τα ακίνητα αυτά, τα οποία είναι «κενά», θα φορολογούνται με τον Ενιαίο Φόρο.

 (Δείτε εδώ τι θα ισχύει για το φόρο ακινήτων στα αγροτεμάχια και παραδείγματα)

 Κατά τα λοιπά, στο νέο σχέδιο για την εφαρμογή του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων, οι βασικές ρυθμίσεις παραμένουν ίδιες καθώς προβλέπουν ότι:

1) Καταργείται από την 1η-1-2014 το «χαράτσι» (το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων) το οποίο καταβάλλεται μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος για όλα τα ηλεκτροδοτούμενα κτίσματα

2) Καταργείται από την 1η-1-2014 ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας, που επιβαρύνει όσους φορολογούμενους κατέχουν κτίσματα και εντός σχεδίου οικόπεδα συνολικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ.

3) Επιβάλλεται από την 1η-1-2014 Ενιαίος Φόρος Ακινήτων σε όλα ανεξαιρέτως τα κτίσματα, στα εντός σχεδίου οικόπεδα και στις εκτός σχεδίου εκτάσεις γης (αγρούς, αγροτεμάχια, βοσκότοπους κ.λπ.). Με το νέο φόρο θα επιβαρύνονται δηλαδή επιπλέον:

- όλα τα μη ηλεκτροδοτούμενα κτίσματα, τα περισσότερα από τα οποία είναι κατοικίες και κτίρια επαγγελματικής στέγης που έχουν ξενοικιαστεί κι έχουν μείνει «κενά»,

-τα εντός σχεδίου οικόπεδα των ιδιοκτητών με ακίνητη περιουσία συνολικής αξίας χαμηλότερης των 200.000 ευρώ, τα οποία σήμερα απαλλάσσονται

-οι αγροί, τα αγροτεμάχια, οι βοσκότοποι και οι λοιπές εκτάσεις γης εκτός σχεδίου, που σήμερα απαλλάσσονται.

Όπως προκύπτει από αναλυτικά παραδείγματα που παραθέτουμε, με την εφαρμογή και του νέου αυτού σχεδίου για την επιβολή του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων, οι επιβαρύνσεις που θα προκύψουν για όσους φορολογούμενους κατέχουν μόνο ηλεκτροδοτούμενα διαμερίσματα και πληρώνουν σήμερα μόνο το «χαράτσι» μέσω των λογαριασμών ρεύματος, θα είναι στις περισσότερες περιπτώσεις μειωμένες κατά 7% έως και 23,2%.

Μείωση 45% για μεγάλες ακίνητες περιουσίες

Επιπλέον, σε περιοχές εντός σχεδίων πόλεων όπου υπάρχουν ιδιοκτησίες ακίνητης περιουσίας πολύ μεγάλης αξίας, οι οποίες σήμερα επιβαρύνονται με «χαράτσι» ύψους χιλιάδων ευρώ όσον αφορά στα ηλεκτροδοτούμενα κτίσματα και με Φόρο Ακίνητης Περιουσίας ύψους δεκάδων χιλιάδων ευρώ όσον αφορά στο σύνολο των ακινήτων από τα οποία απαρτίζονται, η επιβολή του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων αναμένεται να οδηγήσει σε μεγαλύτερες μειώσεις φορολογικών επιβαρύνσεων οι οποίες θα φθάνουν μέχρι και το 45,5%.

Κι αυτό διότι ο Ενιαίος Φόρος θα επιβάλλεται αυτοτελώς με ξεχωριστή φορολογική κλίμακα για κάθε ακίνητο, ενώ ο ΦΑΠ επιβαλλόταν με μία ενιαία κλίμακα συντελεστών επί του αθροίσματος των φορολογητέων αξιών όλων των κτισμάτων και των εντός σχεδίων πόλεων οικοπέδων.