Υπολογιστής φόρου 2022: Ο φόρος και οι εκπτώσεις – Πόσο θα πληρώσετε, πόσο θα γλιτώσετε

Με την εφαρμογή φορολογικής κλίμακας η οποία περιλαμβάνει συντελεστές κυμαινόμενους από 9% έως 44% θα φορολογηθούν φέτος τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν πέρσι από μισθούς, συντάξεις, ατομικές επιχειρήσεις και αγροτικές δραστηριότητες.

Υπολογίστε το φόρο για εισόδημα από κάθε πηγή και τις εκπτώσεις που δικαιούστε ΕΔΩ

 

Επιπλέον, φέτος, για δεύτερη συνεχή χρονιά τα ετήσια εισοδήματα από μισθούς του Δημοσίου και από συντάξεις, τα οποία υπερβαίνουν τα 12.000 ευρώ, θα είναι τα μόνα που θα επιβαρυνθούν και με ειδική εισφορά αλληλεγγύης 2,2% έως 10%. Η εισφορά αυτή θα υπολογιστεί ως αναλογούσα στα εν λόγω εισοδήματα. Έχει ήδη παρακρατηθεί όμως από τα εισοδήματα αυτά κατά τη διάρκεια του 2021, οπότε οι υπόχρεοι δεν θα απαιτηθεί να την (ξανα)πληρώσουν φέτος με την εκκαθάριση των φορολογικών τους δηλώσεων.

Για τους μισθούς και τις συντάξεις του ιδιωτικού τομέα δεν υπάρχει υποχρέωση πληρωμής εισφοράς αλληλεγγύης και δεν έχει γίνει παρακράτηση.

Στον παρακάτω οδηγό μπορείτε να υπολογίσετε το φόρο για εισόδημα από κάθε πηγή καθώς και τις εκπτώσεις που δικαιούστε. Εφόσον δεν έχετε εισοδήματα από μισθούς ή συντάξεις του Δημοσίου άνω των 12.000 ευρώ, δεν θα επιβαρυνθείτε με την εισφορά αλληλεγγύης.